Προς την κατεύθυνση της περικοπής των κύριων συντάξεων έδειξε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για το ασφαλιστικό.
Σε μια εμφανώς άβολη θέση από την ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου, κατά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η συμφωνία θα εμπεριέχει και μειώσεις στις συντάξεις παρά την «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης.
«Οι προτάσεις που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό, αφορούν τις μεταρρυθμίσεις που θα το εξυγιάνουν για να γίνει βιώσιμο. Το κεντρικό ζήτημα είναι φυσικά ποιο είναι το βάρος που θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να λύσουμε τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά και φορολογικά ζητήματα. Ναι ενδεχομένως να γίνουν κάποιες περικοπές ωστόσο δεν μπορώ να σας πω περισσότερα προς το παρόν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ένα βιώσιμο συνταξιοδοτικό που δεν θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό, ώστε να μην τον επιβαρύνει.
Τέλος, επανέλαβε πως η τεχνική εργασία που θα καθορίσει τη λύση γίνεται στην Αθήνα.
Ανησυχία
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup, είχε σημειώσει ότι «η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που απομένει να υλοποιηθούν είναι η βασική μας ανησυχία, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις ώστε αυτές να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι αν και είναι πολιτικά δύσκολο, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια σειρά από δημοσιονομικά προβλήματα, όπως συμφωνήθηκε στο μνημόνιο.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ο Ολλανδός αξιωματούχος δήλωσε πάντως «θετικός» για την πορεία της αξιολόγησης και επανέλαβε ότι η επιστροφή της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη. «Το στοιχείο κλειδί είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης» επανέλαβε πολλές φορές.
«Χαίρομαι που η σημερινή κυβέρνηση συνεργάζεται εποικοδομητικά με τους δανειστές» είπε, δηλώνοντας αισιόδοξος παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, υπάρχουν ακόμα δυσκολίες, και προειδοποιώντας ότι η αξιολόγηση «δεν πρέπει να κολλήσει πουθενά».
Σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη για το πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και για το πότε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, απάντησε ότι επιθυμία όλων είναι να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται.
«Η Ελλαδα έκανε σοβαρές προτάσεις για το ασφαλιστικό, αλλά μένουν ακόμα ζητήματα για τα δημοσιονομικά χάσματα, οπότε η πρόταση πρέπει να συνεχίσει να είναι βιώσιμη. Υπάρχουν κενά που πρέπει να καλυφθούν κι αυτό είναι που γίνεται σήμερα. Δεν ξέρω πότε θα ολοκληρωθεί, όλοι θέλουμε να γίνει όσο το δυνατό πιο γρήγορα» απάντησε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει εύκολη λύση, καθώς η χώρα μας έχει πολλά διαρθρωτικά προβλήματα γι΄αυτό και το πρόγραμμα είναι τόσο εκτενές, όπως είπε.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι πολλά από τα προβλήματα της Ελλάδας οφείλονται σε παθογένειες του παρελθόντος, όμως υπενθύμισε ότι όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα λιτότητας τα μακροοικονομικά στοιχεία της χώρας ήταν αρνητικά. Επίσης παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται εν μέρει και στην γενικότερη κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης τα προηγούμενα χρόνια, όταν «ζητούσαμε υπερβολικά δάνεια πήραμε φθηνό χρήμα αλλά αυτό δεν χρησιμοποιήθηκε παραγωγικά» όπως είπε.
Για το ζήτημα του χρέους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία στη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της Ελλάδας και έπειτα μπορεί να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής του. Όπως παρατήρησε ο Πρόεδρος του Eurogroup, στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους υπάρχουν ορισμένα σημεία με αυξημένη δυσκολία αποπληρωμής και έτσι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για να καταστεί το χρέος βιώσιμο, κάτι στο οποίο συμφωνεί και το ΔΝΤ.
Τέλος εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη αργότερα μέσα στο 2016.
(από το newmoney.gr)