Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός,

Η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε έκκληση προς του βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα το πρωί, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ζητώντας του χαρακτηριστικά να «πράξουν το καθήκον τους».

Οι πιέσεις που ασκούνται στο παρασκήνιο προς βουλευτές είναι πολύ μεγάλες με την κυβέρνηση να διατηρεί ακόμη και τώρα κάποια ελπίδα να εκλέξει πρόεδρο η παρούσα Βουλή.

Παράλληλα δύο από τους βουλευτές που είχαν υπογράψει την «πρόταση των 8», οι Βασίλης Οικονόμου και Νίκη Φούντα, δήλωσαν ότι δε θα ψηφίσουν τον υποψήφιο στην πρώτη ψηφοφορία, χωρίς όμως να αποκλείουν αλλαγή της στάσης τους στις επόμενες ψηφοφορίες. Η «πρόταση των 8» περιελάμβανε συνταγματική αναθεώρηση, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και ορισμό ημερομηνίας εκλογών. Μάλιστα ο Βασίλης Οικονόμου σημείωσε ότι προτίθεται να επαναφέρει την πρόταση με στόχο τη συλλογή περισσότερων υπογραφών. Πρόκειται για μια προσπάθεια που μπορεί να προσφέρει πολύτιμες ψήφους για την εκλογή προέδρου τις οποίες η κυβέρνηση δε θα παραγνώριζε.

Ωστόσο με την επιλογή Δήμα βουλευτές όπως οι παραπάνω αποκλείονται από την υπερψήφισή του. Δεν είναι λοιπόν καθόλου απίθανο να δούμε έστω στην τρίτη ψηφοφορία, αλλαγή της κάθετης στάσης της κυβέρνησης, με την οποία θα δέχεται να αναθεωρήσει την υποψηφιότητα Δήμα αλλά και να δεχθεί μια συμφωνία για ορισμό εκλογών, σε μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας. Άλλωστε η πλευρά ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εκείνη της κυβέρνησης καλύπτονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα και από τους δύο τους προτάσεις για κοινή συμφωνία σε πρόσωπο υποψηφίου και ημερομηνία εκλογών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων