Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Πρόστιμο 1,1 εκατ. ευρώ στην Google για «παραπλανητική ταξινόμηση» ξενοδοχείων

Πρόστιμο 1,1 εκατ. ευρώ αποδέχθηκε να καταβάλει στη Γαλλία η Google, λόγω «παραπλανητικής ταξινόμησης» ξενοδοχείων της χώρας, αντικαθιστώντας την επίσημη κατάταξη με μια άλλη που είχε κάνει σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική διοικητική υπηρεσία για την καταστολή της απάτης.

Έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Κατανάλωσης και Καταστολής της Απάτης (DGCCRF) που ξεκίνησε το 2019 κατέδειξε «τον παραπλανητικό χαρακτήρα της ταξινόμησης ξενοδοχείων από την Google, κυρίως στη μηχανή της αναζήτησης» όπως διευκρινίζει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Κατά συνέπεια, «οι εταιρείες Google Ireland και Google France διόρθωσαν τις πρακτικές τους και, κατόπιν συμφωνίας του εισαγγελέα του Παρισιού, δέχτηκαν να καταβάλουν πρόστιμο 1,1 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο ενός ποινικού συμβιβασμού».

Μετά τις καταγγελίες που δέχθηκε από «ξενοδόχους που κατήγγειλαν την παρουσίαση στο Google παραπλανητικής ταξινόμησης τουριστικών καταλυμάτων» η DGCCRF έκανε έλεγχο το 2019 και το 2020 για τη φύση και την πιστότητα πληροφοριών που παρέχονταν από την πλατφόρμα.

Έγινε σύγκριση περισσότερων από 7.500 εγκαταστάσεων, «ένας σημαντικός αριθμός περιπτώσεων», με τη μοναδική επίσημη κατάταξη που υπάρχει στη Γαλλία και την εκδίδει η Atout France, η οποία κυμαίνεται από το ένα ως τα πέντε αστέρια.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, από τη σύγκριση φάνηκε ότι η Google είχε αντικαταστήσει την ταξινόμηση της Atout France με μια ταξινόμηση που είχε γίνει σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια, που «προκαλούσε μεγάλη σύγχυση με την παρουσίασή της και με την πανομοιότυπη χρήση του όρου ‘αστέρια’, σύμφωνα με την ίδια κλίμακα από ένα ως πέντε, για να κατατάξει τα τουριστικά καταλύματα».

Η πρακτική αυτή, «ιδιαίτερα επιζήμια για τους καταναλωτές, οι οποίοι παραπλανούνταν όσον αφορά το επίπεδο των παροχών τις οποίες θα μπορούσαν να περιμένουν», κάνοντας κράτηση ενός καταλύματος, ήταν επίσης επιζήμια για τους ξενοδόχους «οι εγκαταστάσεις των οποίων παρουσιάζονταν αδίκως σε λιγότερο καλή θέση στην κατάταξη από αυτήν που είχαν στην επίσημη ταξινόμησή τους από την Atout France», σύμφωνα με την DGCCRF.

Κρίνοντας ότι αυτό «συνιστά παραπλανητική εμπορική πρακτική», η DGCCRF διαβίβασε στην εισαγγελία του Παρισιού τα συμπεράσματα των ερευνών της, γεγονός το οποίο οδήγησε σε συμβιβασμό. Εφεξής η Google χρησιμοποιεί την επίσημη κατάταξη που έχει εκδοθεί από την Atout France.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων