Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Αιγυπτίων για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να παραδοθεί ζωτική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Το Τελ Αβίβ έδωσε χθες το πράσινο φως στην Αίγυπτο να παραδώσει περιορισμένες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για την πρώτη ελάχιστη ανάσα στην ασφυκτική πολυήμερη πολιορκία της περιοχής. Η συμφωνία προέκυψε κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν στην περιοχή. Της εξέλιξης είχε προηγηθεί η φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, που άφησε πίσω της 471 νεκρούς σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές, με το Ισραήλ και Χαμάς να αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν να φέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας η«με βιώσιμο τρόπο».
«Συμφώνησε να αφήσει να περάσουν για αρχή μέχρι 20 φορτηγά», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους αφού τηλεφώνησε στον Σίσι από το Air Force One, ενώ επέστρεφε από την επίσκεψη στο Ισραήλ όπου επέδειξε αλληλεγγύη μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ενώ στηριξε ξεκάθαρα την θέση του Ισραήλ ότι δεν σχετίζεται με το λουτρό αίματος στο νοσοκομείο της Γάζας. Αυτή τη στιγμή περί τα 200 φορτηγα ύπαρχουν ακινητοποιημένα
Εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας δήλωσε επίσης ότι οι δύο χώρες συντονίζονται με τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών για να εξασφαλίσουν την άφιξη της βοήθειας με τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Το φορτίο πιθανότατα δεν θα περάσει μέχρι την Παρασκευή, καθώς ο δρόμος γύρω από το σημείο διέλευσης της Ράφα. έχει καταστραφεί μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.
Ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα διανείμει τη βοήθεια και ότι μια δεύτερη δόση είναι πιθανή ανάλογα με το «πώς θα πάει». Προειδοποίησε ωστόσο: «Εάν η Χαμάς την κατασχέσει και δεν την αφήσει να περάσει … τότε όλα θα τελειώσουν».
ΟΗΕ: Χρειάζεται λεπτομερές σχέδιο και τόνοι βοήθειας σε καθημερινή βάση
Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα — μόλις αυτή περάσει τα σύνορα μεταξύ της Αιγύπτου και του παλαιστινιακού θύλακα — θα πρέπει να είναι “συστηματική”, της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, και ασφαλής, δήλωσε στο CNN ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.
Έκανε λόγο για “απίστευτα λεπτομερείς διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές” για τον καθορισμό των όρων εισόδου και διανομής της βοήθειας
«Πρέπει να είμαστε σε θέση να παρεμβαίνουμε σε μεγάλη κλίμακα κάθε μέρα, σκόπιμα, επαναλαμβανόμενα και αξιόπιστα», επέμεινε ο Γκρίφιθς, εξηγώντας ότι τα διάφορα μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ που βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας – συμπεριλαμβανομένων 14.000 υπαλλήλων της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) – θα μπορούν στη συνέχεια να τη διανέμουν.
«Δεύτερον, πρέπει να είμαστε σε θέση να προσεγγίζουμε τους ανθρώπους με ασφάλεια», επέμεινε ο Γκρίφιθς, υπενθυμίζοντας ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαιτεί από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παρέχουν βοήθεια εκεί όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς.
«Αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να διευκρινιστούν, να επιβεβαιωθούν και ελπίζω ότι αυτό θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αυτό το βασικό πρόγραμμα αρωγής», εξήγησε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος βρίσκεται στο Κάιρο από χθες, Τρίτη, για διαπραγματεύσεις με τις αιγυπτιακές αρχές.
Εδώ και μέρες, τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν εγκλωβιστεί στην έρημο του Σινά καθώς η Ράφα είναι κλειστή στην παλαιστινιακή πλευρά, έπειτα από τους βομβαρδισμούς.
Ο Γκρίφιθς υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ θα διασφαλίσει ότι η βοήθεια θα παραδοθεί αποκλειστικά σε αμάχους και όχι στο ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
Πρώτη χαραμάδα στην πολιορκία της Γάζας η συμφωνία για ανθρωπιστική βοήθεια – Αρχή με 20 φορτηγά μέσα στις επόμενες μέρες
Η Λωρίδα της Γάζας βυθίζεται σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Τελεί υπό σχεδόν πλήρη αποκλεισμό από την πλευρά του Ισραήλ, μετά την πρωτοφανή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο έδαφός του από τη Χαμάς, οι κομάντος της οποίας σκότωσαν περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς και απήγαγαν σχεδόν 200. Τα θύματα είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι όπως και οι 3.478 Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Επίσης 12.065 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.
Το Ισραήλ βομβαρδίζει αδιάλειπτα τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα που κατοικείται από 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους, για να προετοιμάσει ενδεχόμενη χερσαία επίθεση.
Σείεται η Μέση Ανατολή από οργή
Η οργή στη Μέση Ανατολή για τις εξελίξεις κοχλάζει. Οι ισχυρισμοί σχετικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος για την έκρηξη στο νοσοκομείο υπήρξαν αντικρουόμενοι. Αξιωματούχοι της Χαμάς στη Γάζα αμέσως έκαναν λόγο για ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι εμπλέκεται και έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από βίντεο, ηχητικά και άλλα στοιχεία που, όπως είπε, έδειξαν ότι η έκρηξη οφειλόταν σε εσφαλμένη εκτόξευση ρουκέτας από την Ισλαμική Τζιχάντ, μια άλλη μαχητική ομάδα που δρα στη Γάζα. Η Ισλαμική Τζιχάντ απέρριψε τον ισχυρισμό.
Την ίδια ώρα σπαρακτικές είναι οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το σημείο της έκρηξης. Εικόνες θανάτου, ανθρώπινης οδύνης και απόγνωσης. Διαδηλώσεις ξέσπασαν στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Παλαιστινιακή Δυτική Όχθη, στο Ιράν, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τυνησία και αλλού.
Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν δύο Παλαιστίνιους εφήβους στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.
Στην Τεχεράνη έκαψαν σημαίες του Ισραήλ έξω από τις πρεσβείες Γαλλίας και Βρετανίας και ο υπουργός Εξωτερικών καλεί τον αραβικό κόσμο σε πετρελαϊκό εμπάργκο εναντίον του Ισραήλ.
Στον Λίβανο η Χεζμπολάχ κάλεσε χθες σε μέρα οργής, ενώ οι λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα και χημικά νερού εναντίον διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, με το Ισραήλ να προχωρά τη νύχτα σε σφυροκόπημα θέσεων στα σύνορα.
Η τραγωδία στο νοσοκομείο της Γάζας έφερε σε δύσκολη θέση και τον Ερντογάν και τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει για τους ομήρους μιλώντας στη Χαμάς. Χιλιάδες εξαγριωμένοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγιναν επεισόδια και ρίψη χημικών και ένα άτομο πέθανε λόγω ανακοπής. Η Άγκυρα κήρυξε τριήμερο πένθος για το χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί και το Ισραήλ κάλεσε τους πολίτες να φύγουν από την Τουρκία.
Για το Μεσανατολικό συνομίλησαν μεταξύ άλλων Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, με τον Ρώσο πρόεδρο να μιλά για τραγωδία και να ζητεί ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις: «ελπίζω πραγματικά ότι αυτό που έγινε θα είναι ένα σήμα ότι αυτή η σύγκρουση πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό».