Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, 2021

Προτροπή Obama σε Βαρουφάκη για συμβιβασμό-Ανώμαλη προσγείωση από Putin

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας το 2015, Γιάνη Βαρουφάκη, όπως περιλαμβάνονται στο τελευταίο βιβλίο του “Adults in the Room”.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Πρώτου Θέματος”, ο Βαρουφάκης καταγράφει τις προτροπές του Αμερικανού προέδρου, Barack Obama, προς τον ίδιο για συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους, την ανώμαλη προσγείωση του Αλέξη Τσίπρα από τον Putin, την πρόταση Καμμένου για βοήθεια από τη Fed μέσω φίλου του, αλλά και την επιλογή Λαφαζάνη (αντί Τσακαλώτου) από τον Τσίπρα για να μη βρεθεί “η Αριστερή Πλατφόρμα στα κάγκελα”.

Όταν ο Obama ζήτησε δανεικά από τον Γιάνη

Στο βιβλίο του ο Γιάνης Βαρουφάκης μεταφέρει την κατ’ ιδίαν συνομιλία που είχε με τον τότε Αμερικανό πρόεδρο, όταν στις 15 Απριλίου 2015 ο Obama είχε παραθέσει δεξίωση προς τιμήν της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Μάλιστα, τότε, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε χιούμορ, λέγοντας για τον κ. Βαρουφάκη “θα μπορούσα κάλλιστα να του ζητήσω να μου δανείσει χρήματα”.

Ο διάλογός τους σύμφωνα με τον Βαρουφάκη: 

Obama: Ξέρω τι σημαίνει να κληρονομείς μια γιγαντιαία κρίση κερδίζοντας τις εκλογές. Το αντιμετώπισα και εγώ αυτό, το 2009. Βαρουφάκης: Όλοι θυμόμαστε ότι η κρίση ήταν η μεγαλύτερη από το 2009. Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφορά κ. πρόεδρε, είναι ότι εσείς είχατε μια κεντρική τράπεζα (Fed) που σας στήριζε διαρκώς. Εμείς έχουμε μια κεντρική τράπεζα που μας μαχαιρώνει διαρκώς – επειδή προσπαθούμε να κάνουμε παρόμοια πράγματα με εκείνα που κάνατε εσείς το 2009! Obama: Εμείς θα βοηθήσουμε συνεχίζοντας να πιέζουμε τους Ευρωπαίους. Αλλά και εσείς πρέπει να τους συναντήσετε στα μισά του δρόμου. Βαρουφάκης: Και πιο πέρα από τα μισά του δρόμου κ. πρόεδρε. Έχουμε ήδη φτάσει στα 4/5 προς την κατεύθυνσή τους, εκείνοι όμως δεν υποχωρούν. Obama: Δεν έχετε άλλη επιλογή από το να συνεχίσετε την προσπάθεια. Κι εμείς θα βοηθήσουμε.

Ανώμαλη προσγείωση από Putin

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων