Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο αριθμός των ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 8,5%, φθάνοντας στα 18,6 εκατομμύρια το 2016, κυρίως λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Πάνω από το ένα πέμπτο του πληθυσμού και συγκεκριμένα το 22,5% είναι μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς με τουλάχιστον έναν γονέα να έχει γεννηθεί χωρίς γερμανική υπηκοότητα, υπογραμμίζει η στατιστική υπηρεσία.
Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται ενόψει των γερμανικών εθνικών εκλογών τον Σεπτέμβριο, με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, τη βασική αντιπολίτευση έναντι της Angela Merkel, να προειδοποιεί για την επανάληψη του 2015 όταν η Καγκελάριος είχε ανοίξει τα σύνορα σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία έχουν οικογενειακούς δεσμούς με τη Μέση Ανατολή, αύξηση της τάξεως περίπου του 51% από το 2011, ενώ περίπου 740.000 άνθρωποι έχουν αφρικανική προέλευση, αύξηση 46% από το 2011.
Η συντριπτική πλειοψηφία του μεταναστευτικού πληθυσμού, όμως, συνδέεται με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Γερμανία δέχθηκε στην επικράτειά της πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων εγκατέλειψαν τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική το 2015 και το 2016.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση της Merkel να ανοίξει τα σύνορα αρχικά χτύπησε τη δημοτικότητά της και ενίσχυσε το αντι-μεταναστευτικό κόμμα Alternative for Germany – Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αν και οι συντηρητικοί του κόμματός της έχουν έκτοτε ανακτήσει τα ποσοστά υποστήριξης από το εκλογικό σώμα της Γερμανίας.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία και ίσως δεν δίδεται η δέουσα προσοχή στην παρούσα στατιστική ανάλυση είναι η ικανότητα αφομοίωσης των μεταναστών στις εγχώριες δομές της Γερμανίας, τόσο στον τομέα της απασχόλησης, όσο και στον τομέα του κοινωνικού κράτους. Κι αυτό διότι από μόνοι τους οι αριθμοί που αφορούν στο μεταναστευτικό δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλές στατιστικό στοιχείο προς τη χάραξη της αντίστοιχης πολιτικής, ακόμα και επικοινωνιακής, προς καμία κατεύθυνση.
Πηγές: Reuters, Euronews