Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Προβληματισμός στις Βρυξέλλες για τον τρόπο διακυβέρνησης

Ενώ σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί για τη νομιμότητα της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου με την οποία καταργήθηκε η ΕΡΤ, στις Βρυξέλες, μετά το σοκ της πτώσης του σήματος της ΕΡΤ, φαίνεται να απασχολεί ο τρόπος με τον οποίο η τρικομματική κυβέρνηση πολιτεύεται.

Ο προβληματισμός συνίσταται στην τακτική χρήση από την κυβέρνηση Σαμαρά της παράκαμψης της Βουλής για τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα δε για την περίπτωση της ΕΡΤ που δεν αποτελεί μείζονα εθνικό λόγο για την παράκαμψη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Οι Βρυξέλλες απαιτούν να τηρείται η νομιμότητα και να μην εκτίθεται η Κομισιόν για έγκριση πρακτικών που θυμίζουν άλλες εποχές. Ως γνωστόν, στην Ευρώπη η εκτεταμένη χρήση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ταυτισμένη με το ναζιστικό καθεστώς.

Χθες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο άρθρο του συνταγματολόγου Γιώργου Κασιμάτη για το κλείσιμο της ΕΡΤ, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί επίσης βαρύτατη παραβίαση των κανόνων της νομοθετικής λειτουργίας, της αντιπροσωπευτικής αρχής και των αρχών του πολιτεύματος. Ουδέποτε μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι αυτός ο θεσμός, ο οποίος προβλέπεται από το Σύνταγμα να χρησιμοποιείται μόνο για «περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης» και, κατά κανόνα, μόνο όταν είναι κλειστή η Βουλή, φτάσαμε στο σημείο να δούμε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να υπογράφονται όταν συνεδριάζει το αντιπροσωπευτικό σώμα και να χρησιμοποιούνται ακόμη και για εξουσιοδότηση υπουργών να καταργούν οργανικούς θεσμούς του κράτους που έχουν ιδρυθεί με νόμους της Βουλής (περίπτωση που, από τη φύση της, δεν είναι ποτέ επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης). Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν είναι τεράστια. Αν υπήρχε το απαιτούμενο πολιτικό ήθος, θα έπρεπε ήδη να είχε οδηγήσει τουλάχιστον σε παραίτηση υπουργών…».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων