Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Πρώην αξιωματούχοι ΝΑΤΟ και ΗΠΑ προειδοποιούν για ενδεχόμενο BREXIT

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι πρώην γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ προειδοποίησαν την Τρίτη ότι μια Βρετανική έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευκόλυνε τους εχθρούς της Δύσης, ενώ οι πρώην Αμερικανοί αρχηγοί άμυνας κι εξωτερικής πολιτικής προειδοποίησαν περί μικρότερης επιρροής της Βρετανίας έξω από το μπλοκ.

Η διπλή προειδοποίηση έρχεται την ώρα που οι δύο εκστρατείες υπέρ και κατά του Brexit εντείνουν τη ρητορική τους για τις επιπτώσεις της παραμονής ή της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ σε σχέση με τον τομέα της ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Βρετανία είναι ασφαλέστερη εντός ΕΕ, ενώ ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, μέλος του Συντηρητικού Κόμματος, τον κατηγόρησε ότι κινδυνολογεί για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο σε περίπτωση που οι Βρετανοί επιλέξουν την έξοδο στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Οι πέντε πρώην αρχηγοί του ΝΑΤΟ – Πίτερ Κάρινγκτον, Χαβιέ Σολάνα, Τζορτζ Ρόμπερτσον, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ και ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, – δήλωσαν ότι η επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας και του Ιράν, μια κίνηση στην οποία τέθηκε επικεφαλής η Βρετανία, αναδεικνύει από την πλευρά της τη σημασία της παραμονής της χώρας εντός της Ένωσης.

«Το Brexit αναμφίβολα θα οδηγήσει σε απώλεια της βρετανικής επιρροής, θα υπονομεύσει το ΝΑΤΟ και θα δώσει θάρρος στους εχθρούς της Δύσης, τώρα που πρέπει να σταθούμε ενωμένοι σε όλη την Ευρω-Ατλαντική κοινότητα υπό τις κοινές απειλές», έγραψαν από κοινού σε μια επιστολή προς την εφημερίδα Telegraph.

Σε μια ξεχωριστή επιστολή προς τους Times, 13 πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ καθώς και σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας από κάθε κυβέρνηση των ΗΠΑ, από τον Μπαράκ Ομπάμα μέχρι τον Τζίμι Κάρτερ στη δεκαετία του 1970, αναφέρουν ότι η παγκόσμια θέση της Βρετανίας θα υποβαθμιστεί εκτός ΕΕ.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιλέξει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιρροή της Βρετανίας στον κόσμο θα μειωθεί και η Ευρώπη θα εξασθενήσει επικίνδυνα», αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφεται από, μεταξύ άλλων, τους πρώην υφυπουργούς Τζορτζ Σουλτζ και Μαντλίν Ολμπράιτ.

Η προειδοποίηση τους απηχεί ένα παρόμοιο μήνυμα από τον Ομπάμα κατά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στη Βρετανία τον περασμένο μήνα.

Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που μάχονται υπέρ του Brexit έχουν επανειλημμένα απορρίψει τέτοιες προειδοποιήσεις, λέγοντας ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, και όχι στην ΕΕ, είναι το κλειδί για την βρετανική ασφάλεια.

Σε μια ένδειξη της εμβάθυνσης της διαίρεσης στο κόμμα του Κάμερον, ο Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, πρώην Υπουργός Εργασίας Συντάξεων, δήλωσε ότι η Γερμανία είχε σαμποτάρει τα σχέδια του πρωθυπουργού να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, αναγκάζοντάς τον να αφήσει τα σχέδιά του και να απαιτήσει ένα φρένο έκτακτης ανάγκης για το ζήτημα της μετανάστευσης.

«Έχουν ένα de facto βέτο για πάντα», είπε ο Ντάνκαν Σμιθ στην εφημερίδα Sun της Τρίτης η οποία συνόδευε το δημοσίευμα με μια εικόνα της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ κρατώντας μια μαριονέτα με τη μορφή του Κάμερον.

Πηγές: Reuters, Euronews

σχετικα αρθρα

2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img