Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

«Πρώτο βήμα» και για τα μονοπώλια της ενέργειας έκανε ο Τσίπρας

Θέση για το «καπέλο» στην τιμή με την οποία πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές το φυσικό αέριο, πήρε και ο επικεφαλής του Σύριζα Αλέξης Τσίπρας, στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του κόμματος. «Αυτό που θα βοηθήσει την ανάπτυξη, είναι να σταματήσουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να πληρώνουν καπέλο 30% στις τιμές του αερίου», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δείχνει δηλαδή να καταλαβαίνει ότι η ενέργεια ως συντελεστής κόστους της παραγωγής, όταν είναι φθηνή βοηθάει την ανάπτυξη και όταν είναι ακριβή βοηθάει την …ανεργία.

Πάλι καλά, γιατί μέχρι πρόσφατα ξιφουλκούσε κατά των επιχειρήσεων που θέλουν φθηνή ενέργεια για να διατηρηθούν στη ζωή, λες και οι επιχειρηματίες τη ζητούν για να ζεστάνουν το νερό στις πισίνες τους και όχι να κινήσουν τα μηχανήματα των εργοστασίων και να κάνουν εξαγωγές.

Βέβαια στην ομιλία του ο κ Τσίπρας δεν έκανε καμία αναφορά στο ακριβό ηλεκτρικό και στις επιπτώσεις που έχει αυτό στην εξαγωγική βιομηχανία. Πως θα μπορούσε άλλωστε αφού στις πρώτες σειρές του συνεδρίου βρισκόταν ο «θεματοφύλακας» του ακριβού ηλεκτρικού, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και μέλος του Δ.Σ της ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος.

Δεν πειράζει όμως. Σημασία έχει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει ότι αρχίζει να αντιλαμβάνεται το αρνητικό ρόλο που παίζουν τα μονοπώλια. Είτε ονομάζονται ΔΕΠΑ, είτε ΔΕΗ. Βέβαια δύσκολα θα ομολογήσει αυτό που αντιλαμβάνεται, αλλά τουλάχιστον το πρώτο βήμα έγινε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων