Ξεκινά το πρώτο εξάμηνο του 2015, η παραγωγή των πρωτότυπων προϊόντων νανοτεχνολογίας, που θα βγουν από τις πιλοτικές παραγωγικές γραμμές του Κέντρου Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, στην περιοχή του αεροδρομίου ‘Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πρόκειται για τα πρωτότυπα που θα παραχθούν, αρχικά σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά με την προοπτική -μελλοντικά- και μαζικότερης παραγωγής προς εμπορική τους αξιοποίηση, στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων Gladiator και GR-Light, με την εμπλοκή και ιδιωτικών εταιρειών.
Στο πλαίσιο του Gladiator, εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση της πιλοτικής γραμμής, που θα κάνει δυνατή την ανάπτυξη γραφενίου για εφαρμογή σε εύκαμπτες οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις, ώστε να ξεκινήσει άμεσα -επίσης εντός του επόμενου μήνα- η παραγωγή των πρωτότυπων υλικών, όπως δήλωσε ο Αργύρης Λασκαράκης, φυσικός με εξειδίκευση στα οργανικά ηλεκτρονικά τού Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας (LTFN) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ).
Εμπορικές προοπτικές
Το τελικό αποτέλεσμα όλης αυτής της ερευνητικής δράσης είναι να δημιουργηθούν τελικά προϊόντα πολύ φθηνότερα από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά. Το γραφένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εύκαμπτες οθόνες και στις συσκευές που τις φέρουν (OLED συστήματα φωτισμού, τηλεοράσεων, οθόνες κινητών) αλλά και σε εύκαμπτους αισθητήρες φωτός.
“Στόχος μας είναι το υλικό να χρησιμοποιηθεί ώς ηλεκτρόδιο σε τέτοιες διατάξεις. Πρόκειται για ένα υλικό με πάρα πολύ καλές ηλεκτρικές ιδιότητες και εντελώς διαφανές, σε πολύ λεπτό στρώμα. Προς το παρόν, τα ανταγωνιστικά του υλικά είναι πολύ ακριβότερα”, σημειώνει ο κ. Λασκαράκης.
Προσθέτει ότι ακόμη και εντός του 2015 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να επιχειρηθεί η εμπορική αξιοποίηση του προϊόντος. Οι τεχνολογικές εφαρμογές του περιλαμβάνουν τα εξής:
διαφανές ηλεκτρόδιο σε Οργανικές Ηλεκτρονικές Διατάξεις
μπαταρίες λιθίου
ηλεκτρονικά κυκλώματα
αισθητήρες, φακοί επαφής
αισθητήρες
αεροδιαστημικά υλικά
Στο ερευνητικό πρόγραμμα “Gladiator”, τριετoύς διάρκειας, συμμετέχουν δύο φορείς από την Ελλάδα, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN και η ΟΕΤ, η νεοφυής (start up) εταιρεία παροχής τεχνογνωσίας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Έξυπνα ρούχα για ασφαλή εργασία
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, εξελίξεις αναμένονται το 2015 και σε ό,τι αφορά την παραγωγή των demonstrators (σ.σ. πρωτότυπα προϊόντα επίδειξης) αφενός για εσωτερικό φωτισμό συνδεόμενο με οργανικά φωτοβολταϊκά και αφετέρου για την προστατευτική “έξυπνη” ένδυση (protective e-clothing), στο πλαίσιο του προγράμματος GR-Light, που προβλέπει την ανάπτυξη τεχνολογίας παραγωγής οργανικών φωτοδιόδων (OLEDs). Η εφαρμογή του δεύτερου demonstrator θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, στα φωσφορούχα γιλέκα με τα ειδικά ανακλαστικά, που φορούν οι εργαζόμενοι σε εξωτερικά εργοτάξια.
“Μέχρι τις 30/6/2015 εκτιμούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να παράγουμε τους δύο demonstrators στη γραμμή παραγωγής στην περιοχή του αεροδρομίου ώστε στη συνέχεια να δώσουμε έμφαση στο πώς θα πετύχουμε την ενθυλάκωση, δηλαδή την ενσωμάτωση αυτών των υλικών σε άλλα ώστε να εξασφαλίσουμε την προστασία τους γιατί είναι ευαίσθητα στην υγρασία και το οξυγόνο. Η διαδικασία αυτής, της ενθυλάκωσης, θα δρομολογηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΕΛΒΕ ΑΕ στην Καβάλα. Αν δοθεί η κατάλληλη έμφαση σε αυτό το πρόγραμμα, τότε από το 2016 θα μπορέσουμε να έχουμε μια τεχνολογία εμπορικά αξιοποιήσιμη” σημείωσε η επίκουρη καθηγήτρια του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, Μαρία Γιώτη. Το ερευνητικό πρόγραμμα GR-Light ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013, με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
Παρουσιάζοντας -στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης- τα αποτελέσματα του προγράμματος RoleMak, που αφορά τη διάχυση της καινοτομίας των οργανικών ηλεκτρονικών στην Κεντρική Μακεδονία και ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα, ο διευθυντής του LTNF, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, επισήμανε ότι οι βασικoί καρποί του είναι οι εξής: το κέντρο των οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών, εμβαδού 1500 τ.μ, στην περιοχή του Αεροδρομίου “Μακεδονία”, η λειτουργία των δύο πιλοτικών γραμμών παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών για την παραγωγή εκτυπωμένων κυκλωμάτων ενέργειας, η δημιουργία τεσσάρων εταιρειών νανοτεχνολογίας και νέων εξοπλισμένων εργαστηρίων εμβαδού 2000 τ.μ, καθώς και η ίδρυση Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών με περισσότερα από 20 μέλη, 15 νέες έρευνες.
Στη διάρκεια του 7ου Εργαστηρίου, με θέμα: “Δημιουργώντας τη βιομηχανία των οργανικών και εκτυπωμένων οργανικών ηλεκτρονικών στην Ελλάδα”, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται -μεταξύ άλλων- βα υπογραφεί συμφωνία συνεργασίας του Ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών και του ομοειδούς φορέα της Γαλλίας.
Ο κ. Λογοθετίδης υπενθύμισε ακόμη ότι “η αγορά των οργανικών ηλεκτρονικών υπολογίζεται πως μέχρι το 2013 θα δημιουργήσει ετήσιο τζίρο 75 δις ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο”.