Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Ψήφισμα του ΕΚ σχετικά με την έναρξη διαπραγμάτευσης για να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμα του ενέκρινε την έναρξη των συνομιλιών προκειμένου να επιτευχθεί εμπορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο άρθρο αυτό θα παρουσιαστεί το περιεχόμενο του ψηφίσματος του Κοινοβουλίου, αλλά και οι επόμενες κινήσεις των οργάνων της Ένωσης για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Το ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΚ αποτελεί γνωμοδότηση του ΕΚ με την οποία το Κοινοβούλιο εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Εκτός όμως από το πράσινο φως για τις διαπραγματεύσεις το Κοινοβούλιο μέσω του ψηφίσματος εκφράζει τις προσδοκίες του.

Μερικές από τις παραμέτρους που θέτει το ψήφισμα είναι οι παρακάτω[1]:

Πλήρης ενημέρωση του ΕΚ σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων

Μέσω του ψηφίσματος οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν στους διαπραγματευτες την ανάγκη για άμεση και πλήρη ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πορεία των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

 Άρση περιορισμών στις εμπορικές σχέσεις των δύο μερών της συμφωνίας

Μέσω του ψηφίσματος,το Κοινοβούλιο υπενθυμίζει στους διαπραγματευτές την ανάγκη για άρση των περιορισμών μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ. Για παράδειγμα, ένας περιορισμός που θα πρέπει να αρθεί άμεσα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις είναι οτι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση επί των δημοσίων συμβάσεων των ΗΠΑ. Επίσης θα πρέπει να αρθεί ο περιορισμός σχετικά με τις ναυτιλιακές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες αερομεταφορών και τις οικονομικές υπηρεσίες προκειμένου να υπάρξει γεφύρωση των εμπορικών σχέσεων των δύο μερών.

Προστασία των αξιών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος

Η διατήρηση των αρχών και αξιών της ΕΕ είναι άλλο ένα αίτημα του Κοινοβουλίου προς τους διαπραγματευτές της συμφωνίας. Δύο από τις αρχές είναι η αρχή της προφύλαξης για την ασφάλεια των τροφίμων και ειδικότερα τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMOs) και την κλωνοποίηση, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και μη υποτίμηση και διατήρηση των υπαρχόντων εργασιακών και περιβαλλοντικών προτύπων της ΕΕ.

Εξαίρεση των πολιτιστικών υπηρεσιών από τις συνομιλίες

Παρόλο που το Κοινοβούλιο έδωσε θετική γνωμοδότηση σχετικά με το ενδεχόμενο εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – ΗΠΑ έκανε μία ξεχωριστή ψηφοφορία (381 ψήφοι υπέρ, 191 κατά και 17 αποχές) προκειμένου να ζητήσει την εξαίρεση των πολιτιστικών και οπτικοακουστικών υπηρεσιών από την συμφωνία. Η κίνηση αυτή έγινε για να διατηρηθεί η πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία της Ένωσης.

Το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε  με 460 ψήφους υπέρ 105 κατά και 28 αποχές. Μετά απο την έγκριση του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλίου σειρά έχει το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ το οποίο θα δώσει την άδεια του για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και να εγκριθούν οι διαπραγματευτικές οδηγίες τον Ιούνιο. Έπειτα οι διαπραγματευτικές συνομιλίες θα αρχίσουν τον Ιούλιο και η Επιτροπή ευελπιστεί να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2014.

Σε δήλωση του,ο εισηγητής Vital Moreira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) πριν από την ψηφοφορία για τη γνωμοδότηση του Κοινοβουλίου επί των διαπραγματεύσεων για τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ) αναφέρει: “Μία φιλόδοξη και αναλυτική συμφωνία θα προσέφερε στις οικονομίες μας αυτό που τόσο πολύ χρειάζονται: μια ώθηση με χαμηλό κόστος. Αυτό το ψήφισμα θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή, αφού το Κοινοβούλιο θα δώσει την τελική του έγκριση μόνο εφόσον υπάρξει θετικός αντίκτυπος για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους πολίτες μας.”[2]

Εν κατακλείδι, στο άρθρο αυτό παρουσιάστηκε το ψήφισμα με το οποίο το Κοινοβούλιο γνωμοδοτεί υπέρ της έναρξης διαπραγματευτικών συνομιλιών για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Παρόλα αυτά γίνεται ορατή η αποδοχή της έναρξης διαπραγμάτευσης για την εμπορική συμφωνία με μοναδικό όρο την διατήρηση των αρχών και των αξιών της ΕΕ.


[1]  Μη νομοθετικό ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  (20-05-2013): 20130520IPR08593

[2] Δελτίο Τύπου του ΕΚ στις 13 Μαϊου του 2013

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων