Yγειονομική βόμβα αποτελούν για τα νοσοκομεία οι σοροί νεκρών που βρίσκονται επί μήνες στα ψυγεία του νεκροτομείου και έχουν εξελιχθεί σε εστίες μόλυνσης.
Οι αζήτητες σοροί πάντα αποτελούσαν πρόβλημα όμως το τελευταίο διάστημα οι αρνήσεις των συγγενών να παραλάβουν τις σορούς νεκρών από covid-19 – διατυπώνοντας με νομικές κινήσεις διαφωνίες και αρνήσεις σχετικά με τα αίτια θανάτου των συγγενών τους – έχει μπλοκάρει τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Έθαψαν τον άνδρα, άφησαν τη γυναίκα
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με σορό ηλικιωμένης γυναίκας που πέθανε την 1η Ιουνίου λίγες ώρες μετά το θάνατο του άνδρα της. Σύμφωνα με τις ιατρικές βεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά θανάτου ο θάνατος του ηλικιωμένου ζευγαριού οφείλονταν στις επιπλοκές από τον covid-19. Οι συγγενείς όμως των θανόντων αμφισβήτησαν τις ιατρικές γνωματεύσεις και από εκεί άρχισαν οι περιπέτειες. Το περίεργο είναι πως οι συγγενείς παρέλαβαν τον άνδρα για την ταφή του. Αρνήθηκαν όμως να παραλάβουν τη γυναίκα κι έτσι η σορός της παραμένει στην κατάψυξη των ψυγείων του νοσοκομείου εδώ και τέσσερις μήνες.
Ο λόγος που αρνούνται…
“Ο λόγος που αρνήθηκαν να παραλάβουν τη σορό είναι η διαφωνία τους για τα αίτια θανάτου. Πιστεύουν πως δεν πέθανε από κορονοϊό και έχουν κάνει αίτημα στον Εισαγγελέα να παρέμβει. Ο Εισαγγελέας όμως δεν τους έχει απαντήσει και έτσι δεν έρχονται να παραλάβουν τη σορό”, είπε στο ethnos.gr κορυφαίο στέλεχος της διοίκησης που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Η ένταση και η αναμονή εισαγγελέα
Μάλιστα στις αρχές Σεπτέμβρη στο αίθριο του νοσοκομείου έγινε σοβαρό επεισόδιο όταν οι συγγενείς της γυναίκας διαπληκτίστηκαν με υπαλλήλους του νοσοκομείου σχετικά με τα αίτια θανάτου. “Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό με τους διάφορους αρνητές. Με τις πράξεις τους προσβάλουν τη μνήμη νεκρού αλλά αυτό είναι ένα προσωπικό θέμα που αφορά τους ίδιους, αλλά και παρακωλύουν την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. Το νοσοκομείο Αττικόν έχει κινήσει νομικές διαδικασίες για να απεμπλακεί από την υπόθεση και έχει ζητήσει την παρέμβαση Εισαγγελέα και περιμένουμε τις ενέργειες του”, συμπληρώνει η πηγή του νοσοκομείου.
“Δε μπορούμε να σταθούμε από τη μυρωδιά”
Ο Γιάννης Πλαγιανάκος είναι εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου και τυγχάνει και τραυματιοφορέας που γνωρίζει από πρώτο χέρι το θέμα: “Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα. Δεν φτάνουν οι σοροί που έχουμε στα αζήτητα έχουμε και τις αρνήσεις των συγγενών να μας δημιουργούν πρόβλημα. Είμαστε σε συνεννόηση με τη διοίκηση και έχουμε πάρει υποσχέσεις πως έχει ζητηθεί η συνδρομή εισαγγελέα. Ανοίγουμε τις πόρτες των ψυγείων και δε μπορούμε να σταθούμε από τη μυρωδιά. Επιπλέον είναι εστία μόλυνσης. Κινδυνεύουμε όλοι. Και δεν είμαστε μόνον εμείς οι τραυματιοφορείς ή οι υπάλληλοι που βρίσκονται στα νεκροτομεία αλλά και οι άνθρωποι που εργάζονται στα γραφεία τελετών. Θα κολλήσουμε και θα μεταφέρουμε καμιά ασθένεια και μετά θα είναι αργά για όλους. Πρέπει να παρέμβει άμεσα Εισαγγελέας. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν σήμερα που που μιλάμε γίνει μια ζημιά; Δεν αναφέρομαι βέβαια στο ηθικό του πράγματος και για το πως είναι δυνατόν να αφήνουν άταφο τον άνθρωπο τους. Αυτό όμως είναι προσωπικό του καθενός. Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να λυθούν άμεσα”.
15 θέσεις στο ψυγείο
Το Αττικό Νοσοκομείο που είναι αναφοράς covid-19 και πρώτης γραμμής στη μάχη κατά της πανδημίας, διαθέτει αυτή τη στιγμή δύο ψυγεία συνολικής χωρητικότητας 15 θέσεων. Οι 9 θέσεις είναι για σορούς όσων έχασαν τη ζωή τους από διάφορες ασθένειες και οι 6 θέσεις όσων έχασαν τη ζωή τους από covid-19.
Σορός Πακιστανού από το Μάρτιο
Εκτός από τις σορούς από covid-19 υπάρχουν και οι αζήτητες σοροί. Mία ακόμα σοβαρή περίπτωση αφορά σε σορό ατόμου πακιστανικής καταγωγής. Η σορός βρίσκεται στην κατάψυξη του ψυγείου από τον περασμένο Μάριο και έξι μήνες μετά δεν έχουν βρεθεί συγγενείς. “Απ΄ότι ξέρω γίνονται αναζητήσεις μέσω των πρεσβειών και των πακιστανικών κοινοτήτων αλλά όλες είναι άκαρπες. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Σημειώστε πως οι καταψύξεις του νοσοκομείου δεν είναι κατασκευασμένες για να συντηρούν σορούς για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι σοροί έχουν αρχίσει και αποσυντίθενται. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου η κατάσταση γίνεται αφόρητη. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και οι μηχανισμοί πρέπει να λειτουργούν πιο γρήγορα και χωρίς κωλύματα”.
“Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία”
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η ΠΟΕΔΗΝ η οποία ανέφερε: “Πραγματικά δεν αντιλαμβανόμαστε τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την ταφή κάποιων ασθενών νοσοκομείων που πεθαίνουν από κορονοϊό όταν οι συγγενείς αμφισβητούν την αιτία θανάτου. Δεν τους παραλαμβάνουν. Ζητάνε να υποβληθούν σε νεκροψία πολλές φορές με δικηγόρο χωρίς να διαθέτουν εντολή Εισαγγελέα. Τη νεκροψία την παραγγέλνουν οι θεράποντες ιατροί. Διαφορετικά οι συγγενείς πρέπει να απευθυνθούν στην Εισαγγελία.
Ως εκ τούτου καλά κάνουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων και ζητάνε εντολή Εισαγγελέα. Κανείς δεν ξέρει τελικά αν απευθύνονται στην Εισαγγελία. Έτσι νεκροί από κορονοιο παραμένουν επί μήνες στα ψυγεία των νεκροθαλάμων των νοσοκομείων αφού αρνούνται να τους παραλάβουν οι συγγενείς χωρίς νεκροψία, με αποτέλεσμα να είναι έντονη η δυσοσμία και να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων διαθέτουν ψυγεία συντήρησης και δεν μπορούν να κρατάνε νεκρούς επί πολλές ημέρες”, ανέφερε η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.