Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Πως μοιράζεται η «πίτα» των σκουπιδιών

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα έργα της υπόλοιπης Ελλάδας, πλην αυτής της Αττικής για την οποία δύσκολα θα αποφευχθεί η ευρωπαική εμπλοκή.

Μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και για την μονάδα στην Ηλεία, ήρθε και η ανακήρυξη αναδόχου στην Ήπειρο. Το έργο το αναλαμβάνει η κοινοπραξία των εταιρείων Archirodon, Envitec και Intracat, συμφερόντων Κόκκαλη ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης στοχεύουν στο να υπογράψουν 4 συμβάσεις μέχρι τον Δεκέμβριο αξίας άνω των 280 εκατ. ευρώ.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2015 δρομολογείται η υπογραφή του πέμπτου έργου ΣΔΙΤ στα απορρίμματα στο οποίο υπάρχει προσωρινός ανάδοχος, της περιφέρειας Ηπείρου. Η συνολική αξία των συμβάσεων στα πέντε έργα προσεγγίζει τα 330 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί θα αφορά στο μεγάλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου το οποίο έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Θα ακολουθήσει ο (πρώην) νομός Ηλείας στον οποίο επικράτησε η κοινοπραξία J&P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος – ΑΑΓΗΣ.

Στην Δυτική Μακεδονία (στη χρηματοδότηση του οποίου συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ΕΤΕπ) επικράτησε η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΗΛΕΚΤΩΡ του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στα έργα των Σερρών και της Ηπείρου κατάφερε να επικρατήσει μέχρι στιγμής η κοινοπραξία Archirodon – Intrakat – Envitec και συγκεκριμένα για το νομό Σερρών και την προηγούμενη εβδομάδα για την περιφέρεια Ηπείρου.

Ο βασικός στόχος είναι να προχωρήσουν οι συμβασιοποιήσεις πριν υπάρξει οριστική απόφαση των Βρυξελλών για τα θέματα των ΣΔΙΤ. Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει το πάγωμα της χρηματοδότησης θέτοντας θέμα συνολικά για την διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα και ζητώντας την αλλαγή των όρων των διαγωνισμών οι οποίοι προβλέπουν συγκεκριμένες ποσότητες σκουπιδιών που θα πρέπει να λαμβάνουν οι ανάδοχοι και χρηματική αποζημίωση στη περίπτωση μικρότερων ποσοτήτων.

Με τον τρόπο αυτό οι κυβερνώντες εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να προλάβουν τις εξελίξεις, να πείσουν την ΕΕ για την χρηματοδότηση των υπογεγραμμένων συμβάσεων, “θυσιάζοντας” ως φαίνεται τους 4 διαγωνισμούς της Αττικής που έχουν ανασταλλεί και όλα δείχνουν οτι δεν θα προχωρήσουν και λόγω ΕΕ άλλα και λόγω Ρένας Δούρου η οποία έχει ταχθεί εναντίον.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων