Γράφει η Γιώτα Μπουγά
Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή στον αγώνα της Αγγλίας με τη Ρωσία το προηγούμενο Σάββατο βρήκε τους Ρώσους να πανηγυρίζουν χάρη στο γκολ που τους εξασφάλισε την ισοπαλία στο 92′ και ταυτόχρονα να τρέχουν να επιτεθούν στους Άγγλους φιλάθλους!
Τα ντροπιαστικά, πάντως, επεισόδια που σημειώθηκαν στον αγώνα του Euro 2016 εκτιμάται ότι σχετίζονται με το Brexit και το βαρύ κλίμα πριν το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Κι αν αναρωτιέστε πως συνδέονται τα γεγονότα αυτά, για όλα υπάρχει μια λογική εξήγηση.
Το ποδόσφαιρο αφορά άμεσα την ψυχολογία των μαζών, πόσο μάλιστα σε μια συγκυρία οικονομικής πίεσης και ευρύτερης απογοήτευσης. Οι ήδη φορτισμένοι από τις πολιτικές εξελίξεις Βρετανοί δεν έκρυψαν τα νεύρα τους, όταν τους προκάλεσαν οι Ρώσοι.
Οι αρχές της χώρας κρατούν μακριά από τη δημοσιότητα τις διαβουλεύσεις για την κατάργηση της βίζας προς τούρκους πολίτες. Πρόσφατο δημοσίευμα των Sunday Times που έφερε τον τίτλο «Σχέδιο για να ανοίξουν οι πόρτες σε ένα εκατομμύριο Τούρκους μετά το δημοψήφισμα» δυσχέρανε την κατάσταση με τους ήδη προκατειλημμένους κατά των μεταναστών Βρετανούς να τάσσονται όλο και περισσότερο υπέρ του Brexit.
Παράλληλα, το βαρύ οικονομικό κλίμα σε συνδυασμό με το αρνητικό για τους Άγγλους αποτέλεσμα του αγώνα επηρέασε χωρίς αμφιβολία την ψυχολογία των φιλάθλων ή, καλύτερα, των οπαδών. Αν θεωρήσουμε το ποδόσφαιρο διέξοδο στην κρίση, η απογοήτευση για το αποτέλεσμα του αγώνα, με την Αγγλία να ισοφαρίζεται από τους Ρώσους λίγο πριν από τη λήξη, έφερε γι αυτούς το τέλος του κόσμου, χωρίς η νίκη της Ουαλίας επί της Σλοβακίας νωρίτερα το Σάββατο να απαλύνει τον καημό.
To κλίμα υπέρ του Brexit, τέλος, αναμένεται να ενισχυθεί παραπάνω λόγω των επεισοδίων. Αρκετοί Βρετανοί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία, ενώ υπάρχει δυσαρέσκεια και για τη στάση της γαλλικής αστυνομίας που, κατά τις βρετανικές αρχές, έκανε υπερβολική χρήση χημικών. Στις βρετανικές εφημερίδες δημοσιεύτηκαν την Κυριακή πλήθος εικόνων και καταγγελιών για τα επεισόδια στη Γαλλία.
(Η πρωτοφανής αυτή έλλειψη αστυνόμευσης, πάντως, πρέπει να απασχολήσει ποδοσφαιρόφιλους και μη, αφού οι Γάλλοι έχουν επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση μιας νέας πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης, αφήνοντας το Euro 2016 στην τύχη του.)
Αναλυτές προεξόφλησαν, επίσης, ότι το αντιευρωπαϊκό κλίμα που επικρατεί στη Βρετανία θα εντείνει και η τιμωρία της UEFA τόσο προς την αγγλική όσο και προς τη ρωσική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, με δεδομένο ότι «οι οπαδοί του ποδοσφαίρου είναι υπέρ του Brexit», σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Express. Μπορεί να μην πρόκειται για την πιο έγκυρη εφημερίδα στη Βρετανία, αλλά το έντυπο φρόντισε να αναδείξει το ότι οι άγγλοι οπαδοί φώναζαν συνθήματα κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον αγώνα του Σαββάτου.
Χρησιμοποιώντας το ποδόσφαιρο, λοιπόν, ως μέσο παρατήρησης της συμπεριφοράς των μαζών, θα μπορούσαμε να αποδώσουμε τα επεισόδια στη γενικευμένη ανησυχία για την τρέχουσα οικονομική και πολιτική συγκυρία από πλευράς Άγγλων και… ίσως και στο άγχος για την πορεία της ομάδας τους στη διοργάνωση, όπως είναι φυσικό.
ΥΓ
Η διάθεσή μου, φυσικά, και είναι σαρκαστική. Οι συνέπειες ενός Brexit δεν έχουν την ίδια έκταση με έναν πιθανό αποκλεισμό από το Euro. Όπως διάβασα πρόσφατα, αν αποκλειστεί νωρίς η εθνική Αγγλίας από το Euro, το χρηματιστήριο του Λονδίνου θα υποχωρήσει ως και 0,3%, λόγω της μείωσης στην κατανάλωση. Αν, πάλι, βγει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το χρηματιστήριο θα υποχωρήσει κατά 20%.