Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Ρευστότητα ΜΗΔΕΝ, ανακεφαλαιοποίηση στις … εκπτώσεις

Η ανακοίνωση του Eurogroup ήταν σαφής: παίρνουμε συνολικά μέχρι τον Μάρτιο 52,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 49,1 δισ. τα βάζει το EFSF και τα υπόλοιπα 3,4 δισ. το ΔΝΤ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, από τα 34,3 δισ. ευρώ θα πάρουμε τη Δευτέρα τα 16 δισ. ευρώ θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και 11,3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς χρέους. Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι μόνο τα 7 δισ. ευρώ που θα πάνε στον προϋπολογισμό θα είναι σε μετρητά, τα υπόλοιπα θα είναι σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Από αυτά καταλαβαίνουμε τα εξής δύο πράγματα:

Πρώτον, ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πάει με εκπτώσεις, γιατί από τα 26,5 δισεκ. ευρώ που λέγαμε μέχρι τώρα πάμε 10 δισεκ. πιο κάτω. Δεν έχει ειπωθεί αν αυτά τα δέκα θα μπουν στα κεφάλαια των τραπεζών μέχρι τον Μάρτιο, δηλαδή με την εκταμίευση των υπολοίπων δόσεων της δόσης μαμούθ, ή πρόκειται για νέο hair cut.

Πάντως, έτσι, το σενάριο που λέγαμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί Φεβρουάριο – Μάρτιο, δεν στέκει ή μάλλον, παίρνει «επιμήκυνση» για Μάρτιο-Απρίλιο…

Δεύτερον, αν από τα 34,3 δισεκ. ευρώ μόνο τα 7 είναι σε μετρητό και όλα τα άλλα σε «σεβαστά ομόλογα» του ελληνικού δημοσίου, τότε, καταλαβαίνουμε δύο ακόμη πράγματα:

α) ουσιαστικά δεν θα πέσει ευρώ στην αγορά, δηλαδή η ρευστότητα θα παραμείνει το Μηδέν και

β) η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με ομόλογα.

Ως εκ τούτου, έτσι εξηγείται η εκτίμηση κοινοτικού παράγοντα πως το σύστημα θα αρχίσει να κινείται μετά τον Μάρτιο. Με εικονικά πάλι καύσιμα θα συμπληρώναμε εμείς.

ΥΓ1: Υπενθυμίζεται στους αρμοδίους policy makers ότι το 40% των συναλλαγών γινόταν μέχρι την κρίση στη χώρα μας με επιταγές. Τώρα επιταγές δεν υπάρχουν. Τώρα έχουμε μόνο cash transactions…

ΥΓ2: Υπενθυμίζεται επίσης ότι ένας από τους λόγους που έγινε η επανάσταση του 1848 και η κήρυξη της κομμούνας των Παρισίων ήταν ότι ο Λουί Φιλίπ απαίτησε εισόδημα 200 φράγκων ως προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Θα μου πείτε και τις σχέση έχει αυτό με την ανακεφαλαιοποίηση και τα ομόλογα; Ε! λοιπόν, εγώ σας λέω ότι έχει και παραέχει.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων