Το project “Think Tank”των δημόσιων ανταλλακτικών βιβλιοθηκών της ομάδας “Τhessaloniki Next2u” ήταν η ιδέα που επικράτησε στην εκδήλωση του χθεσινοβραδινού Feast Thessaloniki. Ο Βαγγέλης Κοκκοτζής, η Ιωάννα Καρυπίδου και ο Δημήτρης Θεοδωράκος μίλησαν για το «αστικό πείραμα» που σχεδιάζει η ομάδα, στο πλαίσιο του οποίου θα τοποθετηθούν δημόσιες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες σε κεντρικά σημεία της πόλης και κέρδισαν την εμπιστοσύνη του κοινού, μαζί με το χρηματικό έπαθλο των 1550 ευρώ!
«Στόχος είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας», τόνισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η Ιωάννα, υπενθυμίζοντας στο κοινό τη δράση των Next2U, που… χρωμάτισαν τις στάσεις των λεωφορείων της Θεσσαλονίκης.
Όπως εξήγησε ο Δημήτρης, το χρηματικό έπαθλο θα διατεθεί εξ’ ολοκλήρου για την κατασκευή των βιβλιοθηκών, την οποία θα αναλάβουν οι ίδιοι, προκειμένου να κοστίσει όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα. Πρόκειται για μια ελαφριά και ευέλικτη ξύλινη κατασκευή, η οποία δημιουργεί έναν οικείο χώρο για τους αναγνώστες, με στόχο να δημιουργήσει ένα νέο τοπόσημο για την πόλη, μια λειτουργική και προσβάσιμη δημόσια ανταλλακτική βιβλιοθήκη, όπου οι χρήστες θα μπορούν ελεύθερα να δανειστούν και να ανταλλάξουν βιβλία. Η κατασκευή μοιάζει με μία ανεστραμμένη δεξαμενή, που θα φιλοξενεί εσωτερικά της τα βιβλία, ενώ οι Next2U δεσμεύθηκαν να αναλάβουν και τη συντήρηση των βιβλιοθηκών, οι οποίες θα επιστρωθούν με ειδικό υλικό, προκειμένου να προστατευθούν από πιθανούς βανδαλισμούς. Το χρονικό όριο που οι εν λόγω κατασκευές θα παραμείνουν σε δημόσια… θέα και χρήση, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, καθώς λόγω της φυσικής φθοράς αντέχουν σε εξωτερικές συνθήκες για περίπου 3 χρόνια.
«Αποτελεί κάτι ανταποδοτικό για την πόλη και ελπίζουμε να γίνει μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών για τη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο Δημήτρης, εξηγώντας ότι η ιδέα αποτελεί υιοθέτηση καλής πρακτικής από το εξωτερικό και βασίζεται στο επιτυχημένο παράδειγμα του Little Free Library που έγινε το 2012 στη Νέα Υόρκη.
Όπως είπε o Βαγγέλης στο thestival.gr, το Think Tank έχει ήδη παρουσιαστεί στους αρμόδιους φορείς, ενώ η ομάδα έχει έρθει σε επαφή με πολλούς χώρους για την τοποθέτηση των βιβλιοθηκών, όπως είναι το Βυζαντινό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και τα Πανεπιστήμια. «Όλοι έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή στη θέση του τι να κάνουμε τα βιβλία μας, οπότε αυτό το project αποτελεί μια πολύ καλή λύση», ανέφερε ο Βαγγέλης, ενώ αποκάλυψε ότι ήδη συζητούν με τον Δήμο Καβάλας, ο οποίος εξέφρασε ενδιαφέρον για να υιοθετήσει την ιδέα.
Οι βιβλιοθήκες που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης έχουν κόστος περίπου 450-550 ευρώ η μία και μπορoύν να χωρέσουν μέχρι 100 βιβλία έκαστη. Η ομάδα των Next2U έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με εκδοτικούς οίκους και ιδιώτες, ενώ αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, το αργότερο σε 1,5 μήνα θα «ξεφυτρώσει» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η πρώτη βιβλιοθήκη.