*Γράφει ο Κωνσταντίνος Μουράτης
Πρελούδιο
Πριν από λίγο καιρό ο αγαπητός Όμηρος Τσάπαλος μου είπε ότι δεν γράφω καθόλου και θα ήταν ωραίο να στείλω κανένα άρθρο. Το παρόν αποτελεί μία εισαγωγή σε πολλά που θα ακολουθήσουν γύρω από την Οικονομία, την Επιχειρηματικότητα, την Τεχνολογία και ότι άλλο με προβληματίζει κατά καιρούς…
Είναι όλα στο μυαλό μας
Ο τίτλος του λίγο πολύ τετριμμένος, το νόημα του σουρεάλ. Πως αλλάζεις άραγε κάτι που δεν μπορείς να αγγίξεις ή να ελέγξεις; Όμως, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι εγκεφαλικό. Ξέρετε ίσως ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την τάση να κρατάει τις καλές μνήμες προκειμένου να μην φτάσει στην παράνοια και αφήνει χώρο μόνο για μερικά τρανταχτά παραδείγματα κακοτυχιών, αυτά που δύσκολα μπορεί να απωλέσει. Έτσι, θυμόμαστε τις καλές εποχές που όλοι είχαν δουλειά, σπίτι, αυτοκίνητο και που και που υπάρχει μία αναλαμπή ότι είχαμε διαφθορά, ασυδοσία και ανοργανωσιά.
Φτάνοντας, λοιπόν, στο σημερινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα συνειδητοποιώ ότι μία από τις βασικές ρίζες του Έλληνα σήμερα είναι ότι δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν του. Ένα παρελθόν που το έχει ωραιοποιήσει, εξιδανικεύσει και αναπολήσει πολλές φορές (βλέπε κλισέ φράση «Εποχές ΠΑΣΟΚ») μολονότι κατά καιρούς θυμάται τι μας έφερε εδώ.
Από εκεί… εδώ
Την τελευταία δεκαετία περίπου προσπαθώ να στήσω διάφορα επιχειρηματικά σχήματα, πολλά από αυτά απέτυχαν κάποια κρατήθηκαν και κάποια τα άφησα εγώ. Μέσα από αυτές τις προσπάθειες είχα τριβή με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους οι οποίοι είχαν την κοινή σταθερά πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι πανέμορφη χώρα, έχει καλό ήλιο και είχε κάποτε λεφτά και ανάπτυξη οπότε όλα καλά, εκεί πρέπει να πάμε πάλι αρκεί να διώξουμε το φακελάκι και τα «μαύρα».
Θα απογοητεύσω πολύ κόσμο μάλλον με αυτό που θα πω, αλλά στην περίπτωση που κάποιος έχει ταξιδέψει βρήκε σίγουρα και αλλού ωραίο ήλιο και ομορφιές όπως επίσης διαφθορά και ανήθικες συμπεριφορές.
Το πρόβλημα λοιπόν, έγκειται ακριβώς σε αυτή την νοοτροπία του κλισέ, που μας κάνει να ξεχνάμε όλα αυτά τα μικρά μικρά προβλήματα που έκαναν την ζωή μας λίγο πιο δύσκολη και ανυπόφορη, χτίζοντας με τον καιρό ένα καθεστώς που μας έφερε εδώ, σε ένα περιβάλλον που όλα μαραζώνουν.
The Ugly Truth
Τα παραπάνω δεν τα λέω με έναν τόνο απαισιοδοξίας για την νέα χρονιά, αντιθέτως πιστεύω ότι μέσα από την αναγνώριση αυτών θα βελτιώσουμε τις ζωές μας. Οπότε αγαπητέ αναγνώστη όταν κοιταχτείς ξανά στον καθρέφτη και αναρωτηθείς τι πήγε στραβά σκέψου τους κακούς δρόμους με τα υπερβολικά διόδια, τα πεζοδρόμια χωρίς χώρο για περπάτημα γεμάτα σπασμένα πλακάκια, το σκουπίδι που πέταξε ο περαστικός, την παντελή έλλειψη υποδομών για του ελεύθερους φυλακισμένους a.k.a. ΑΜΕΑ, την μονόχνοτη και παρωπιδική παιδεία [sic] που παίρνει ο Έλληνας μαθητής, την πλήρη κατάργηση των μεγαλύτερων πολλαπλασιαστών της οικονομίας (ήτοι πρωτογενής και δευτερογενής τομέας), το αστείο θαύμα του Τουρισμού που θα έπρεπε να έχουμε 40-50εκ τουρίστες ετησίως και χαιρόμαστε για τα 16,5εκ, τα 2,500 θανατηφόρα ατυχήματα και τους 7,000 παραπληγικούς από τον δρόμο, την κατά δεκαετίες απόσταση τεχνολογικά από αντίστοιχες δυτικές χώρες, το νοσοκομείο που μοιάζει με σανατόριο και δεν σε ένοιαζε γιατί τότε μπορούσες να πληρώσεις κλινική, τον αστυνομικό που δεν έκοβε περιπολίες γιατί δεν είχε βενζίνη ή αρκετά αλεξίσφαιρα, τον ΟΑΣΘ που πάντα ήταν κακός αλλά κάποτε είχες την επιλογή του αυτοκινήτου, το Μετρό της Θεσσαλονίκης που που ποτέ δεν χτίστηκε και τον διπλάνο σου ή εσένα που πάντα έκανες ότι ήθελες χωρίς να νοιάζεσαι για τον άλλο.
Όταν βρεθείτε ξανά σε συζητήσεις και σας ρωτήσουν «τι πιστεύεις ότι πήγε στραβά με την Ελλάδα;» η απάντηση είναι «πολλά».
Resolution 2017
Η αλλαγή για το αύριο ξεκινώντας από τώρα, έρχεται από την αλλαγή του παρελθόντος στο μυαλό μας. Η οικονομία μπορεί να είναι το μείζον θέμα αυτή την στιγμή για την χώρα μας, άλλο τόσο είναι και η καθημερινότητα μας.
Οφείλουμε να δούμε όλα αυτά που πάντα μας δυσαρεστούσαν, να τα αναγνωρίσουμε ως πρόβλημα και όχι ως ανεπαίσθητο εμπόδιο στην πορεία μας ως εδώ και να φροντίσουμε μέσα στο 2017 να αρχίσουμε να αλλάζουμε ριζικά τις ζωές μας…
*Ο Κωνσταντίνος Μουράτης είναι Επιχειρηματίας, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Start-Up Mentor. Έχει σπουδές στα Οικονομικά και την Τεχνητή Νοημοσύνη.