Γράφει η Ρόδη Κράτσα*
Με την ευκαιρία της ιστορικής επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία ν ‘αναλογισθούμε τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην χώρα μας, αλλά και στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον και τις προκλήσεις για την υπεράσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Η δημοκρατία έχει ανάγκη από ισχυρούς και σεβαστούς θεσμούς, κάτι που βάλλεται στην χώρα μας με τις πρακτικές της κυβέρνησης. Οι καθεστωτικές συμπεριφορές της υπονομεύουν τους θεσμούς όπως οι τριγμοί στον ρόλο της Δικαιοσύνης, όπως η ανοχή και ατιμωρησία που χαρακτηρίζει τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης.
Η δημοκρατία αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για το ιστορικό εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η Ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να κτισθεί αν δεν στηρίζεται σε θεσμούς και διαδικασίες δημοκρατικές και αν δεν νικήσει τον λαϊκισμό και τον εθνικισμό που πλήττουν την ουσία του οράματος της και την τόλμη για την εμβάθυνσή της.
Το τέλος του ψυχρού πολέμου και η παγκοσμιοποίηση άλλαξαν τα δεδομένα, τόσο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, όσο και του αναπτυξιακού μοντέλου, του ρόλου του κράτους – πρόνοια και της πραγματικής δύναμης των κυβερνήσεων.
Οι ευρωπαίοι πολίτες αφ’ ενός αποστασιοποιήθηκαν από την πολιτική και τις δημοκρατικές διαδικασίες, αφ’ ετέρου έγιναν επιρρεπείς στα αντισυστημικά κινήματα και τον λαϊκισμό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο επίσης πρέπει να έχουμε την αποφασιστικότητα για να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες του πολιτισμού μας που η βάση του είναι η δημοκρατία.
Ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός που φθάνει στα όρια της τρομοκρατίας, ο παγκόσμιος οικονομικός κι εμπορικός επεκτατισμός και κατ’επέκταση η επιρροή δυνάμεων, οι οποίες δεν αποτελούν δημοκρατικές χώρες όπως η Κίνα, οι εστίες πολέμων κι εντάσεων, απειλούν τον πολιτισμό μας. Η Δύση φέρει μερίδιο ευθύνες για τις εξελίξεις αυτές, λόγω λανθασμένων προβλέψεων, εκτιμήσεων και στρατηγικών. Φέρει επίσης ευθύνη για την αντιμετώπισή τους, για την ισορροπία και την ειρήνη στον κόσμο.
Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Βαρσοβία έθεσε σημαντικά και καίρια ερωτήματα.
¨Η Δύση θέλει να επιζήσει; Έχουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη στις αξίες μας για να τις υπερασπιστούμε με κάθε κόστος;¨
Φυσικά ολόκληρος ο δυτικός κόσμος αναμένει τις σοβαρές δεσμεύσεις του ίδιου του D. Trump, για την αντιμετώπιση αυτών των ζωτικών προκλήσεων.
Έτσι προστατεύοντας την Δημοκρατία στην χώρα μας, οφείλουμε παράλληλα να συμβάλλουμε στην αναγέννησή της στην Ευρώπη και στον αλληλεξαρτώμενο κόσμο, μέσα από την έρευνα, την πολιτική, την διπλωματία, την ενεργό δράση.
Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής με το βάρος της ευθύνης της κληρονομιάς του Κ. Καραμανλή, των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία, αλλά και των σύγχρονων επιδιώξεων του για ευημερία, θα συμβάλλει σ’ αυτό τον διάλογο μέσα κι έξω από την χώρα.
*Η Ρόδη Κράτσα είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το διάστημα 1999-2014 ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος του την περίοδο 2007-2012.