Τον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού Έμπολα έχουν θέσει ως πρωταρχικό στόχο οι επιστήμονες, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούνται πλέον ρομπότ στη φροντίδα των ασθενών. Έτσι, θα ελαχιστοποιήσουν τις επαφές του ασθενούς με εργαζόμενους στο χώρο της υγείας και θα μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού.
Τα τελευταία περιστατικά με τις νοσοκόμες που κόλλησαν τον Έμπολα φροντίζοντας ασθενείς σε ΗΠΑ, Ισπανία και Νορβηγία έχουν θορυβήσει την επιστημονική κοινότητα που αναζητά λύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα εξετάζει και ο Λευκός Οίκος, ενώ αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στις επόμενες συσκέψεις ειδικών στις ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, ήδη στην διάθεση των επιστημόνων είναι η «Gigi το ρομπότ» και μάλιστα θεωρείται σημαντικό όπλο στη μάχη με τον Έμπολα. Χρησιμοποιείται ήδη στο νοσοκομείο «St. Joseph Hospital» στις ΗΠΑ και αυτό που κάνει είναι να απολυμένει πλήρως τους χώρους, ώστε να εξαλείφεται ο ιός. Εκπέμποντας ακτίνες UV, 25.000 φορές ισχυρότερες από του ήλιου, ό,τι αγγίζει η Gigi είναι απολύτως καθαρό σε χρόνο ρεκόρ: Μετά από 5 ή 10 λεπτά το DNA του ιού έχει υποστεί τέτοια ζημιά που είναι πλέον απίθανο να αναπαραχθεί και πεθαίνει. Η δράση της Gigi μάλιστα καλύπτει κάθε επιφάνεια ενός χώρου, ακόμα και κάτω από τα κρεβάτια και πίσω από τις κουρτίνες, αναφέρει το CNN στο ρεπορτάζ του.
Το κάθε αντίγραφο της Gigi κοστίζει 104.000 δολάρια και εκτός από το St. Joseph, και το νοσοκομείο του Ντάλας όπου πρόσφατα πέθανε ένα θύμα του Έμπολα, διαθέτει τώρα δύο τέτοια ρομπότ.