Ενέργειες προκειμένου να λειτουργήσει και πρακτικά η δυνατότητα για «fast track» αδειοδότηση έργων ΑΠΕ που φέρουν τον χαρακτηρισμό «υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος» σχεδιάζει να προωθήσει το ΥΠΕΝ το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, όπως έχει γράψει το energypress, ήδη από τον Νοέμβριο του 2022 έχει θεσπιστεί η εν λόγω δυνατότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς ωστόσο, μέχρι σήμερα να έχει γίνει χρήση αυτής στην ελληνική περίπτωση. «Τυπικά υπάρχει αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει» υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος στο energypress, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται να λυθεί είναι τα εργαλεία που θα επιτρέψουν να λειτουργήσει ένα τέτοιο καθεστώς κατά την διαδικασία της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ.
Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα χρειαστεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης και ελέγχου της διαδικασίας, καθώς και επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση που παραβιάζεται το ισχύον πλαίσιο. Επιπρόσθετα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ που επιφορτίζονται με την εφαρμογή του κανονισμού θα πρέπει να δουν στη πράξη πως θα λειτουργήσει ώστε να μην έρχεται σε σύγκρουση κατά την εφαρμογή με άλλες προβλέψεις του νόμου και διαδικασίες.
Κατά την χθεσινή του ομιλία σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, ο Υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι σκοπός του ΥΠΕΝ είναι να επιταχύνει την αδειοδότηση των ΑΠΕ τηρώντας τις διαδικασίες και να αναζητήσει εργαλεία πιο ευέλικτα για τις περιπτώσεις που προκύπτουν περιβαλλοντικά θέματα. Πρόσθεσε ακόμη ότι από κοινού με τον ΟΦΥΠΕΚΑ εξετάζεται το “περιβαλλοντικό ισοδύναμο” διότι προσφέρει δυνατότητες για καλύτερη διαχείριση των επενδύσεων. Στα πλαίσια αυτής της ιδέας, προσφέρει ο επενδυτής το ισοδύναμο και επιτρέπει στην επένδυση να γίνει με θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.
Αναλυτικότερα, ως προς το περιβαλλοντικό ισοδύναμο, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, το «σκεπτικό» του ΥΠΕΝ προσανατολίζεται σε μέτρα αντιστάθμισης ανάλογα της βλάβης που προκαλείται από την εκάστοτε επένδυση, πράγμα που μένει να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Σε κάθε περίπτωση τον «τελικό λόγο» θα τον έχει το ΥΠΕΝ, καθώς κάθε επενδυτής μπορεί να επικαλεστεί την χρήση του ειδικού μέτρου για την ταχεία αδειοδότηση του έργου, ωστόσο η απόφαση για το αν ένα έργο θα κριθεί ή όχι «υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος» θα λαμβάνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.
Να σημειώσουμε τέλος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ότι ήδη έχουν υποβληθεί από τους επενδυτές αιτήσεις ένταξης σε αυτή την κατηγορία, αιτήσεις που αφορούν έργα μεγάλης αξίας αθροίζοντας αρκετά Μεγαβάτ.
Πηγή energypress.gr