Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου

Γράφει ο Σπύρος Μπόικος

Σαν σήμερα, το 1992, οι λευκοί πολίτες της Νοτίου Αφρικής ψηφίζουν σε δημοψήφισμα για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την άρση του απαρτχάιντ. Το δημοψήφισμα είχε προκηρυχθεί από την κυβέρνηση του Φρέντερικ Ντε Κλερκ. Στις 18 Μαρτίου του 1992 η συντριπτική πλειοψηφία των λευκών πολιτών της Νοτίου Αφρικής (το 68 %) στήριξε τις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε η κυβέρνηση του Εθνικού Κόμματος, ανοίγοντας το δρόμο για την άρση του ρατσιστικού καθεστώτος και την μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.

Ο φυλετικός διαχωρισμός στην αφρικανική χώρα ξεκινάει από τα χρόνια της αποικιοκρατίας, όταν η Ολλανδική Εταιρία Ανατολικών Ινδιών καταλαμβάνει σταδιακά τη χώρα, υποδουλώνοντας τον γηγενή πληθυσμό και φέρνοντας σκλάβους από άλλες περιοχές.

Το 1948 όμως, η τότε κυβέρνηση του Εθνικού Κόμματος επιβάλει το απαρτχάιντ, το οποίο ήταν μια σειρά ρατσιστικών νόμων που θα διαχώριζαν τον λευκό πληθυσμό από τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας. Η πρακτική του απαρτχάιντ διαχώριζε τους πολίτες σε τέσσερις φυλετικές κατηγορίες για την κάθε μία από τις οποίες προβλέπονταν ξεχωριστές περιοχές διαβίωσης. Από το 1960 μέχρι το 1983 3,5 εκατομμύρια νοτιοαφρικανοί πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μεταφερθούν σε φυλετικά διαχωρισμένες περιοχές.

Από το 1970 αφαιρέθηκε από τους μαύρους νοτιοαφρικανούς ακόμη και η ιδιότητα του πολίτη της χώρας, ενώ δεν θεωρούνταν ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους λευκούς στην εκπαίδευση, την υγεία και άλλες παροχές.

Η ρατσιστική πολιτική του απαρτχάιντ προκάλεσε σφοδρή αντίσταση εντός της Νότιας Αφρικής, σύμβολο της οποίας αποτέλεσε ο Νέλσον Μαντέλα και επέσυρε την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας.

Μετά από διάφορες αποτυχημένες προσπάθειες μεταρρύθμισης του απαρτχάιντ, η κυβέρνηση του Φρεντερίκ Ντε Κλερκ ξεκίνησε διαπραγματεύσεις το 1990, οι οποίες οδήγησαν στην κατάργηση του απαρτχάιντ και στις πρώτες ελεύθερες εκλογές στη χώρα, το 1994, οι οποίες ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη το Αφρικανικό Κονγκρέσο του Νέλσον Μαντέλα.

Το 1690 γεννιέται ο πρώσος μαθηματικός Κρίστιαν Γκόλντμπαχ, που διατύπωσε την ομώνυμη εικασία.

Το 1842 γεννιέται ο γάλλος ποιητής Στεφάν Μαλαρμέ.

Το 1844 γεννιέται ο ρώσος συνθέτης Νικολάι Ρίμσκι Κόρσακωφ.

Το 1858 γεννιέται ο γερμανός μηχανικός Ρούντολφ Ντήζελ, εφευρέτης του ομώνυμου πετρελαιοκινητήρα.

Το 1936 φεύγει από τη ζωή ο πολιτικός Ελευθέριος Βενιζέλος.

Το 1939 γεννιέται ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος.

Το 1980 φεύγει από τη ζωή ο γερμανός ψυχολόγος Έριχ Φρόμ.

Το 1996 φεύγει από τη ζωή ο νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης.

σχετικα αρθρα

9 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img