Σαν σήμερα το 1582 θεσπίζεται από τον Πάπα Γρηγόριο τον ΙΓ’ το σύγχρονο ημερολόγιο, το επονομαζόμενο Γρηγοριανό. Το νέο ημερολόγιο επινοήθηκε από έναν γιατρό από τη Νάπολι της Ιταλίας, τον Αλοΐσιους Λίλλιους.
Το νέο ημερολόγιο αντικατέστησε το Ιουλιανό, το οποίο είχε θεσπίσει ο Ιούλιος Καίσαρας το 46 π.Χ., προκειμένου να τοποθετείται σωστότερα η μέρα της εαρινής ισημερίας που ήταν κομβική για τον εορτασμό του Πάσχα. Στην αλλαγη του ημερολογίου αποφασίστηκε να παραλειφθούν δέκα μέρες. Στην Ιταλία λοιπόν η τελευταία μέρα του Ιουλιανού ημερολογίου ήταν η 4η Οκτωβρίου 1582, ενώ η επόμενη της η 15 Οκτωβρίου 1582.
Το νέο ημερολόγιο χρειάστηκε τρεις αιώνες μέχρι να γίνει αποδεκτό από όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, καθώς οι θρησκευτικές διαφωνίες με την Καθολική Εκκλησία απέτρεπαν την υιοθέτηση του από τους θρησκευτικούς ηγέτες άλλων δογμάτων.
Το 1582 το νέο ημερολόγιο υιοθετήθηκε από την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η Δανία το υιοθέτησε πλήρως το 1776. Η Βρετανική Αυτοκρατορία, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ το υιοθέτησαν το 1752 και τον επόμενο χρόνο ακολούθησε η Σουηδία. Στις ορθόδοξες χώρες τα πράγματα άργησαν λίγο περισσότερο, καθώς η Ρωσία υιοθέτησε το νέο ημερολόγιο το 1918, ενώ η Ελλάδα το 1923. Όμως η υιοθέτηση στις ορθόδοξες χώρες δεν έγινε δεκτή από όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες, με αποτέλεσμα το χωρισμό των ορθόδοξων πιστών σε παλαιοημερολογίτες και νεοημερολογίτες.
Η αλλαγή του ημερολογίου είναι υπεύθυνη και για τις διπλές ημερομηνίες που αντιστοιχούν σε ιστορικά γεγονότα, καθώς, προκειμένου να υπολογίζεται σωστά η μέρα ενός γεγονότος παρατίθενται και η παλιά και η νέα ημερομηνία (η διαφορά δέκα ημερών των δυο ημερολογίων), συχνά με κωμικά αποτελέσματα: η επέτειος της Οκτωβριανής επανάστασης της Ρωσίας πέφτει με το νέο ημερολόγιο (καθώς η Ρωσία δεν το είχε υιοθετήσει όταν έγινε η επανάσταση) το Νοέμβριο!
Σαν σήμερα το 1704 φεύγει από τη ζωή ο συνθέτης Μαρκ Αντουάν Σαρπεντιέ, συνθέτης μεταξύ άλλων της μελωδίας που αργότερα θα υιοθετήσει ως ύμνο της η Γιουροβίζιον.
Το 1786 γεννιέται ο Βίλχελμ Καρλ Γκριμ, ο ένας εκ των δυο γνωστών αδελφών των παραμυθιών.
To 1903 φεύγει από τη ζωή ο γιατρός και εξερευνητής της Ασίας Παναγιώτης Ποταγός.
Το 1934 γεννιέται ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης.
Το 1955 γεννιέται ο αμερικανός επιχειρηματίας Στηβ Τζομπς, συνιδρυτής της Apple Computer και ο γάλλος οδηγός της φόρμουλα ένα Άλεν Προστ. Τον επόμενο χρόνο, το 1956, γεννιέται η αμερικανίδα ακαδημαϊκός και φιλόσοφος Τζούντιθ Μπάτλερ.
Το 1984 φεύγει από τη ζωή ο ηθόποιος Κούλης Στολίγκας, γνώστος από τους ρόλους του στις κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου.