Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλία, Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας σε εκδήλωση της νεολαίας του κόμματός του «Ρεπουμπλικανοί» δήλωσε πως Ολάντ και Τσίπρας λένε τα ίδια ψέματα για να καταλάβουν και να διατηρήσουν την εξουσία.
Στην ομιλία του που έλαβε χώρα στη Νίκαια, ο αρχηγός της γαλλικής κεντροδεξιάς κατηγόρησε τον διάδοχό του στη Γαλλική Προεδρεία Φρανσουά Ολάντ και τον έλληνα πρωθυπουργό ότι «έχουν την ίδια μέθοδο: ψεύδονται με κάθε κόστος για να κατακτήσουν την εξουσία. Ο ένας είπε ψέματα στους Έλληνες, ο άλλος στους Γάλλους».
Η αντιστοίχηση που κάνει ο Σαρκοζί ανάμεσα στους δύο πολιτικούς άνδρες είναι ότι ο μεν Ολάντ είχε υποσχεθεί το 2012 να μειώσει την ανεργία και να επαναφέρει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια, ενώ ο κ. Τσίπρας υπέγραψε στις 13 Ιουλίου μία συμφωνία αντίθετη στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου στην Ελλάδα.
«Ποιον να πιστέψει κανείς; Μπορούμε να περιμένουμε κι άλλο; Ποιος μας προστατεύει;» συμπλήρωσε με τον γνωστό δεικτικό του τρόπο ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων. Ο ίδιος άσκησε δριμύ κριτική στον γάλλο πρόεδρο επειδή δέχθηκε «μετά βαΐων και κλάδων» τον κ. Τσίπρα στο προεδρικό μέγαρο, τη στιγμή που, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ο κ. Τσίπρας «ηγείται μιας κυβέρνησης συνεργασίας της Άκρας Αριστεράς και της Άκρας Δεξιάς».
Αυτό που είναι σίγουρο τώρα είναι ότι αν στη θέση του Ολάντ βρισκόταν ο Σαρκοζί, θα ήταν πολύ απίθανη η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ευρωπαίων εταίρων. Από τη μία πλευρά η αντίδραση του δεξιού πολιτικού δείχνει ότι η μάχη δεν είναι μόνο ανάμεσα σε κράτη με διαφορετικά συμφέροντα αλλά και σε ιδεολογικές παρατάξεις με διαφορετική αντίληψη για το μέλλον της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά, ο μέχρι πρόσφατα αποδυναμωμένος Ολάντ, ίσως αρχίσει να ξανακερδίζει έδαφος ανάμεσα στους γάλλους πολίτες, με την πρωτοβουλία του να ξεκινήσει μία εκστρατεία επανίδρυσης της Ευρωζώνης με εμπορσθοφυλακή τη Γαλλία, ακολουθώντας έτσι και τις συμβουλές του σημαντικού ευρωπαίου πολιτικού Ντελόρ. Έτσι ο Σαρκοζί, ανεβάζει τους τόνους χωρίς απαραίτητα να κάνει καμία ουσιώδη κριτική, προκειμένου να τονίσει τα σημεία απουτχίας των κεντροαριστερών του αντιπάλων.