Σε επιφυλακή για μεταναστευτικές ροές στα σύνορά μας είναι οι Αρχές. Όπως είπε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Έβρου, «ο Έβρος είναι μία περιοχή που ζει το μεταναστευτικό από το 1990 δηλαδή 32 χρόνια. Καθημερινά έχουμε εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν κυρίως από τον κεντρικό Έβρο και πλέον έχουν αποθρασυνθεί και οι διακινητές».
Ακόμα τόνισε ότι γίνεται και μία προσπάθεια διάχυσης fake news από την Τουρκία. «Η νησίδα με τους 38 ήταν ένα fake news».
Στη συνέχεια είπε ότι «διαρκώς οι συνοριοφύλακες που βρίσκονται στην ελληνική όχθη του ποταμού Έβρου έχουν απέναντί τους ομάδες μεταναστών. Μέσα στον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο γίνονται οι τελευταίες προσπάθειες, από τον Νοέμβριο και μετά αυξάνεται η στάθμη του ποταμού Έβρου και είναι πιο επικίνδυνος ο ποταμός».
Εκπρόσωπος Τύπου Λιμενικού Σώματος: «Έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να φυλάμε τα σύνορά μας»
Για διαρκή αυξανόμενη πίεση στις μεταναστευτικές ροές κάνει λόγο ο Νίκος Κοκκάλας, εκπρόσωπος τύπου Λιμενικού Σώματος μιλώντας στην ίδια εκπομπή.
«Υπάρχει πίεση και από τα σκάφη που ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια αλλά και από μεγαλύτερα αλιευτικά σκάφη με μεγαλύτερο αριθμό επιβατών που τους τελευταίους μήνες ξεκινούν από το Λίβανο. Ένα τέτοιο είδαμε και στην περίπτωση της Πύλου, της Καλαμάτας».
Όπως περιέγραψε το Λιμενικό έχει αναπτύξει ένα αριθμό πάνω από 60 σκάφη σε όλο το ανατολικό Αιγαίο με περισσότερα από 2.500 άτομα, ενώ υπάρχει και η συνεργασία με την Frontex.
«Στη περίπτωση της Πύλου, τα 60 αυτά άτομα είχαν ξεκινήσει από το Λίβανο, και ήταν διαφόρων εθνικοτήτων. Στο περιστατικό της Λέρου είχαμε 49 άτομα είχαν ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια. Εδώ αρχικά μας είπαν ότι αγνοούνται 6 άτομα μεταξύ αυτών 4 παιδιά, ένας άντρας και μία γυναίκα, ότι το σκάφος είχε βυθιστεί και κολύμπησαν μέχρι την ακτή. Από την προανάκριση διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε υπήρξαν αγνοούμενοι, το παραδέχτηκαν στο τέλος και οι ίδιοι ότι δήλωσαν ψευδώς για να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τις Αρχές και επειδή έτσι τους είχαν πει να πουν».
Όσο για τις κατηγορίες ότι γυρίζουν βιαίως πίσω στις χώρες προέλευσής τους τους μετανάστες ξεκαθαρίζει πως «αυτό δεν έχει ουδέποτε».
«Φυλάμε τα σύνορά μας, έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να φυλάμε τα σύνορά μας, όπως έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να διασώζουμε οποιονδήποτε κινδυνεύει στη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, τόνισε ότι το πρώτο 8μηνο του 2000 έχουν διασώσει 1.500 ανθρώπους, ενώ πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα οι διασώσεις έφταναν τις 584.