Σε αναζήτηση νέων εξαγορών βρίσκεται η Quest, έχοντας ως καύσιμο την ισχυρή ρευστότητα που διαθέτει, ενώ στοχεύει να επενδύσει δυναμικά στην αύξηση του αποτυπώματος της ACS στην αγορά των smart lockers. Την ίδια στιγμή, το υψηλό ανεκτέλεστο στα έργα Πληροφορικής διασφαλίζει την ενίσχυση των μεγεθών του ομίλου τα επόμενα χρόνια.
Ο όμιλος Quest έπειτα από τα 27 εκατ. ευρώ που επένδυσε το 2023, όπου το 27% κατευθύνθηκε για τις υποδομές της ACS, το 29% στη Quest Energy και το υπόλοιπο στην εξαγορά της Έπαφος τον Μάιο, στοχεύει να αυξήσει τις επενδύσεις του στα 40 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε η διοίκηση της Quest στη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών, το 70% από τα 40 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση των θυγατρικών και το 30% που φτάνει τα 15 εκατ. ευρώ, θα αξιοποιηθεί για τη διερεύνηση νέων εξαγορών από τον όμιλο. Ειδικότερα, η Quest στοχεύει να επενδύσει περίπου 30 – 33 εκατ. ευρώ στις θυγατρικές, με Infoquest και IStorm να έχουν μπάτζετ που φτάνει τα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ στη Unisystems θα κατευθυνθούν 10 εκατ. ευρώ, όπου μέρος αυτού του ποσού θα τοποθετηθεί σε εξαγορές μετοχών άλλων εταιρειών.
Στην Quest Energy θα επενδυθούν ακόμα 6 εκατ. ευρώ, ωστόσο όπως επισήμανε η διοίκηση του ομίλου, υπάρχει ένα ερωτηματικό σχετικά με τις κινήσεις που θα πραγματοποιηθούν καθώς ήδη υπάρχουν επτά μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα της εταιρείας που περιμένουν να συνδεθούν στο σύστημα.
«Αυτό δείχνει την έλλειψη χωρητικότητας του δικτύου που μας κάνει πολύ σκεπτικούς για το αν θα συνεχίσουμε να αναζητούμε προοπτικές σε greenfield projects», τόνισε ο οικονομικός διευθυντής Μάρκος Μπιτσάκος που σημείωσε ότι θα εξεταστεί αν η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην εξαγορά πάρκων που είναι ήδη λειτουργικά και διασυνδεδεμένα.
Επενδύσεις στην ACS, δεν πωλείται προς το παρόν
Στην ACS πρόκειται να επενδυθούν ακόμα 15 εκατ. ευρώ τη φετινή χρονιά με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της εταιρείας στο last mile. Για την περίπτωση εξαγοράς της ACS, η διοίκηση του ομίλου επανέλαβε την πρόσφατη ανακοίνωση της ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Επιβεβαίωσε πως όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει συζητήσεις και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την εξαγορά της εταιρείας. Όπως υπογράμμισε ο κ. Γεωργατζής, «εξετάζουμε προσεκτικά κάθε σοβαρή πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα των μετόχων και των εργαζομένων του Ομίλου. Έχουμε λάβει ενδιαφέρον για την ACS, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία για τη συμμετοχή νέου επενδυτή στο μετοχικό κεφαλαίο της εταιρείας. Σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια συμφωνία θα ακολουθήσουμε τις διαδικασίες που πρέπει με τις σχετικές ανακοινώσεις».
Παράλληλα ο όμιλος συνεχίζει να επενδύει δυναμικά στη ACS καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει υψηλότερη ανάπτυξη σε έσοδα και κερδοφορία σε σχέση με το 2023, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου και της εταιρείας που είναι πλέον καλύτερα τοποθετημένη στην αγορά. Η Quest εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια η αγορά θα σημειώσει σταθερή άνοδο μέχρι το 2028, ωστόσο ο πληθωρισμός που πιέζει την κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει την ανοδική πορεία του κλάδου.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, η Quest έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη lockers έχοντας φτάσει τα 450 smart lockers με τον στόχο να είναι να φτάσει τα 1.000 μέχρι το τέλος του έτους, να διπλασιαστούν στην επόμενη διετία και να φτάσει τα 3.000 στην ερχόμενη πενταετία.
Υπενθυμίζουμε πως ο όμιλος δημιούργησε την περασμένη χρονιά ένα νέο logistics hub, σε μια επένδυση που ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ και αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στον κλάδο, ενώ η ACS θα προσθέσει ακόμα 50 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.
Θετικές οι προοπτικές για το 2024
Έχοντας καταγράψει δυο συνεχόμενες χρονιές που ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ σε πωλήσεις, η διοίκηση της Quest εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για τη νέα χρονιά, καθώς αναμένεται ήπια άνοδο στον κύκλο εργασιών, τη λειτουργική κερδοφορία, και την προ φόρων κερδοφορία. Παράλληλα σημειώνεται ότι η ισχυρή εμπορική και χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, του επιτρέπει να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις όποιες προκλήσεις παρουσιασθούν. Η ρευστότητα του Ομίλου παραμένει ισχυρή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα στον τομέα της εμπορικής δραστηριότητας εκτιμάται πως θα υπάρξει ήπια αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το 2023. Η προ φόρων κερδοφορία αναμένεται στα ίδια επίπεδα ή ελαφρά χαμηλότερα, λόγω πίεσης του μικτού περιθωρίου, αυξημένων χρηματοοικονομικών εξόδων (υψηλού Euribor) και δευτερευόντως λόγω αυξημένων αποσβέσεων.
Στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν τα έσοδα και η κερδοφορία λόγω των νέων επενδύσεων και υπό την προϋπόθεση φυσιολογικών κλιματικών συνθηκών όσον αφορά στην ηλιοφάνεια.
Ωστόσο το δυνατό χαρτί του ομίλου θα αποτελέσει ο τομέας της Πληροφορικής όπου αναμένεται να υπάρξει ισχυρή αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας, προερχόμενη τόσο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Όπως σημείωσε η διοίκηση της Quest, το μερίδιο των πωλήσεων εκτός Ελλάδος είναι μονοψήφιο, ωστόσο στόχος είναι να βελτιωθεί τη φετινή χρονιά.
Με το ανεκτέλεστο να ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ, ο δημόσιος τομέας των έργων πληροφορικής αναμένεται να ενισχυθεί από τις επενδύσεις που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αρχίσει να αποτυπώνεται την επόμενη διετία στα έσοδα του ομίλου. Παράλληλα, και στον ιδιωτικό τομέα παραμένει πολύ υψηλή η ζήτηση για αυτοματοποίηση και ψηφιακό μετασχηματισμό με την τάση αυτή να συνεχίζεται με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη διετία.
Του Στέφανου Τσουλάκη από το Businessdaily.gr