Το μαζικό ξεπούλημα που κλυδωνίζει τις παγκόσμιες αγορές από την περασμένη Πέμπτη, επεκτάθηκε και στην αγορά των commodities. Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι ότι ακόμα και ο χρυσός, που παραδοσιακά αποτελεί επενδυτικό καταφύγιο, δεν κατάφερε να αντέξει τις πιέσεις.
Το αρνητικό αυτό επενδυτικό κλίμα, σε συνδυασμό με τις ισχυρές προμήθειες μέσω αγωγών από τη Νορβηγία, και των φόβων για επιδείνωση της αμερικανικής οικονομίας, έφεραν στο κόκκινο και την αγορά φυσικού αερίου.
Το ολλανδικό TTF Natural Gas Futures, το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποχώρησε κατά 5% στα κάτω από τα 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).
Από το ράλι στη βουτιά
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχαν αυξηθεί κατά 13% την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών για την προμήθεια από τη Μεσόγειο με την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Η ισχυρότερη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ασία τραβάει περισσότερη προσφορά στην ασιατική ήπειρο, αφήνοντας χαμηλότερους όγκους για την Ευρώπη, όπου οι τιμές είναι μειωμένες σε σχέση με τις επί τόπου ασιατικές τιμές.
Αυτή η εβδομάδα, ωστόσο, ξεκίνησε με μια βουτιά στις τιμές του φυσικού αερίου τόσο στις τιμές αναφοράς χονδρικής στην Ευρώπη όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ισχυρότερη προσφορά από τη Νορβηγία σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες επιβάρυνε τις ευρωπαϊκές τιμές.
Μαζικό sell-off
Αλλά το sell-off στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων οδήγησε σε κατάρρευση όλα τα περιουσιακά στοιχεία των βασικών commodities, ειδικά του αργού και του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου. Οι φόβοι για ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες με τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή, επέτειναν την κρίση.
«Η αυξανόμενη αστάθεια αναγκάζει τους επενδυτές να μειώσουν την έκθεση σε γενικές γραμμές, εξ ου και η μετάδοση στα εμπορεύματα από το τρέχον πλήγμα στις μετοχές», έγραψε τη Δευτέρα ο Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank .
Γεμάτες οι αποθήκες
Ένας ήπιος καιρός και οι γεμάτες αποθήκες βοήθησαν την Ευρώπη να περάσει έναν δεύτερο συνεχόμενο χειμώνα χωρίς το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου του ρωσικού αγωγού που είχε λάβει στο παρελθόν. Το ενδεχόμενο χαμηλότερων ροών LNG προς την Ευρώπη εάν η ζήτηση στην Ασία αυξηθεί είναι ένας παράγοντας για μια πιο ανοδική προοπτική για τις ευρωπαϊκές τιμές, αλλά οι φόβοι για ύφεση και ασθενέστερη ζήτηση εμπορευμάτων θα μπορούσαν να αλλάξουν τις προοπτικές αργότερα φέτος.
Οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες κατά 85,70%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Παίρνουν θέση οι «σορτάκηδες»
Στην αγορά πετρελαίου, οι επενδυτές εγκατέλειψαν πολλές από τις εναπομείνασες ανοδικές θέσεις την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την υποτονική κατανάλωση και την επιδείνωση των προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία.
Hedge funds και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων πούλησαν το ισοδύναμο των 117 εκατομμυρίων βαρελιών στα έξι πιο σημαντικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης κατά τη διάρκεια των επτά ημερών που έληξαν στις 30 Ιουλίου.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων είχαν πουλήσει πετρέλαιο σε καθεμία από τις πιο πρόσφατες τέσσερις εβδομάδες, μειώνοντας την καθαρή τους θέση κατά συνολικά 262 εκατομμύρια βαρέλια από τις αρχές Ιουλίου.
Την πιο πρόσφατη εβδομάδα σημειώθηκαν πωλήσεις σε Brent (-68 εκατομμύρια βαρέλια), NYMEX και ICE WTI (-31 εκατομμύρια), βενζίνη ΗΠΑ (-9 εκατομμύρια) και ευρωπαϊκό πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (-9 εκατομμύρια) αν και ουσιαστικά καμία αλλαγή στο αμερικανικό ντίζελ.
Η πτώση δείχνει ότι οι έμποροι αναμένουν ασθενέστερη παγκόσμια κατανάλωση καθώς οι μεγάλες οικονομίες χάνουν τη δυναμική τους.
Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να πέφτουν το πρωί της Δευτέρας, με το Brent και το WTI να πέφτουν στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Ιανουάριο.
Εκτός από την αναβίωση του φόβου για ύφεση των ΗΠΑ, πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου ασκούν και οι ανησυχίες για τη ζήτηση από την Κίνα.
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι
Ενώ οι ανησυχίες για τη ζήτηση οδηγούν το κλίμα στην αγορά πετρελαίου, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν υπαρκτοί. Το Ισραήλ προετοιμάζεται επί του παρόντος για μια πιθανή επίθεση αντιποίνων από το Ιράν, με τις ΗΠΑ να στέλνουν αμυντικές ενισχύσεις στην περιοχή. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στον Λίβανο προέτρεψε τους πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα το συντομότερο δυνατό, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην περιοχή.
Οι αγορές πετρελαίου φαίνονται έτοιμες για μια ακόμη εβδομάδα υψηλής αστάθειας, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση συγκρούονται με τον αυξανόμενο γεωπολιτικό κίνδυνο.
Το καμπανάκι από την ΕΚΤ
Στο πλαίσιο αυτό που έχει διαμορφωθεί στην ενεργειακή αγορά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί σε έρευνά της ότι οι κρίσεις στις τιμές του φυσικού αερίου έχουν ολοένα και πιο σημαντικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό της ευρωζώνης, αν και εξακολουθούν να μην είναι τόσο καθοριστικές όσο οι διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου.
Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη κατά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, βοηθώντας τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σε διψήφια επίπεδα μέχρι το φθινόπωρο του ίδιου έτους και ξεκινώντας τον πιο απότομο κύκλο αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι σήμερα.
Οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν συνδεδεμένες με το πετρέλαιο, αλλά οι δύο έχουν αποσυνδεθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες καθώς οι αγορές απελευθερώθηκαν και το φυσικό αέριο παίζει πλέον έναν μοναδικό, αυτόνομο ρόλο.
«Σε σύγκριση με τα σοκ στις τιμές του πετρελαίου, τα σοκ στις τιμές του φυσικού αερίου έχουν περίπου το ένα τρίτο μικρότερη μετάδοση στον μετρούμενο πληθωρισμό», ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.
«Το αέριο είναι πιο σημαντικό στην πλευρά της παραγωγής παρά στο καλάθι κατανάλωσης, έτσι ώστε να κυριαρχούν οι έμμεσες επιπτώσεις», τονίζουν.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι μια αύξηση 10% στην τιμή του φυσικού αερίου οδηγεί σε μετακύλιση περίπου 0,1 ποσοστιαίας μονάδας, με επίμονη πληθωριστική επίδραση πέραν του ενός έτους.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου μεταξύ των αρχών του 2022 και της κορύφωσης που έφτασε τον Αύγουστο του 2022 ήταν κοντά στο 200%, αυτό θα μεταφραζόταν σε αύξηση του πληθωρισμού κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες», εκτιμά η έκθεση.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει έκτοτε και οι τιμές της ενέργειας άσκησαν καθοδική πίεση στον πληθωρισμό για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, με τις τιμές του φυσικού αερίου να κινούνται σε ένα σχετικά στενό εύρος γύρω από τα επίπεδά τους στα μέσα του 2021.
Ποιες χώρες πλήττονται περισσότερο
Οι απροσδόκητοι κλυδωνισμοί στις τιμές του φυσικού αερίου έχουν μεγαλύτερο πληθωριστικό αντίκτυπο σε χώρες που τείνουν να είναι πιο εντατικοί χρήστες φυσικού αερίου στην παραγωγή ή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είπαν οι ερευνητές.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι απροσδόκητες αλλαγές στην τιμή του φυσικού αερίου έχουν μεγαλύτερη σημασία για τον γερμανικό, ισπανικό και ιταλικό πληθωρισμό παρά για τον γαλλικό πληθωρισμό», ανέφερε η ΕΚΤ.
Πηγή energypress.gr