Ήταν αρκετές μερικές μέρες συνεχόμενων διαδηλώσεων στο κέντρο της Σόφιας για να παραιτηθεί η Κυβέρνηση του Μπορίσοφ, πρώην πυροσβέστη, καθηγητή καράτε και σωματοφύλακα του Τοντόρ Ζίβκοφ. Αφορμή οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού και θέρμανσης που επέβαλε η τσέχικη CEZ, εταιρεία διαχείρισης των δικτύων ηλεκτρισμού και τηλεθέρμανσης, τα οποία καλύπτουν περίπου το 40% του πληθυσμού της Χώρας.
Αιτία ωστόσο είναι η συνεχής υποβάθμιση της ζωής των Βούλγαρων πολιτών, σε συνδυασμό με μία αλλοπρόσαλλη άσκηση πολιτικής στο εσωτερικό και το εξωτερικό, που δεν έλυνε κανένα πρόβλημα, αλλά προκαλούσε συνεχώς νέα, ενώ άνοιγε μέτωπα ακόμη και με όσους ήθελαν να συμπαραταχθούν. Αρκεί να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης του κόμματος GERB, παραιτήθηκαν 14 υπουργοί, από τους οποίους οι εννέα το έμαθαν από τις ειδήσεις της τηλεόρασης. Τελευταία «απώλεια» της κυβέρνησης, ήταν ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Συμέων Τζάνκοφ, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και από τα στηρίγματα του Μπορίσοφ. Εξ άλλου, πριν μία εβδομάδα, η διορισμένη πρόεδρος της Βουλγαρικής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αναγκάστηκε σε παραίτηση, τρεις μέρες μετά το διορισμό της, επειδή αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε εταιρεία πωλήσεων μέσω ιντερνέτ.
Έλληνας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται εκεί, μας έλεγε ότι όταν προχθές το απόγευμα οι υπάλληλοί του έβλεπαν από τα γραφεία την πορεία διαμαρτυρίας, λίγων για τα ελληνικά δεδομένα πολιτών, μίλησαν αμέσως για επικείμενη πτώση της Κυβέρνησης. Φυσικά κανένας προερχόμενος από την Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να το πιστέψει. Και όμως έγινε.
Ποια η συνέχεια; Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η επόμενη κυβέρνηση θα είναι συνεργασίας μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Σεργκέι Στανίσεφ, και του μικρού κεντροδεξιού κόμματος «Βουλγαρία για τους Πολίτες» της πρώην Επιτρόπου στην ΕΕ Μεγκλένα Κούνεβα. Επιχειρηματικοί και τραπεζικοί κύκλοι ευελπιστούν ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, θα απαλλάξει τη χώρα από τις αβεβαιότητες και τα προβλήματα που προκάλεσαν οι αστοχίες της κυβέρνησης Μπορίσοφ.
Ερωτηματικά υπάρχουν πάντα για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα των τουρκογενών Μουσουλμάνων της Βουλγαρίας, που αντιπροσωπεύουν το περίπου το 12% του πληθυσμού. Όλο το προηγούμενο διάστημα, το κόμμα αυτό τήρησε απόλυτα διακριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση Μπορίσοφ, τηρώντας τα «συμφωνημένα» μεταξύ Μπορίσοφ –Ερντογάν.
Το επόμενο διάστημα θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, όχι μόνο λόγω της γειτνίασης, αλλά και επειδή οι δύο χώρες συμμετέχουν σε κοινά ενεργειακά σχέδια.