Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
O Πρόεδρος της Μιανμάρ, Τέιν Σέιν, έκανε την Τετάρτη την πρώτη δημόσια εμφάνισή του σηματοδοτώντας την έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας για τις γενικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτής της εμφάνισης είχε συνάντηση με τους ηγέτες των αντάρτικων εθνοτικών μειονοτικών ομάδων για συνομιλίες εκεχειρίας στην πρωτεύουσα Νέι Πι Τάου.
Η επίτευξη μιας συμφωνίας με τις ομάδες των ανταρτών θα είναι μια πολιτική νίκη για Τέιν Σέιν, ο οποίος την έθεσε ως προτεραιότητα, ενισχύοντας τις πιθανότητες νίκης του κυβερνώντος Κόμματος Ένωσης Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης στις πρώτες γενικές εκλογές από το τέλος του στρατιωτικού καθεστώτος.
Παρόλα αυτά, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, μια συμφωνία με όλες τις εθνοτικές ένοπλες ομάδες είναι απίθανη, με κάποιες ομάδες να αποκλείονται από τις συνομιλίες.
Εκπρόσωποι των πέντε κύριων ομάδων από τις 16 που συμμετέχουν στις συνομιλίες είχαν συνάντηση με τον Τέιν Σέιν. Στις ομάδες περιλαμβάνονταν η Εθνική Ένωση, η Οργάνωση για την Ανεξαρτησία και το Εθνικό Προοδευτικό Κόμμα.
«Θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της ειρήνης στη μετάβαση προς τη δημοκρατία», δήλωσε ο Τέιν Σέιν κατά την έναρξη των συνομιλιών. «Χωρίς ειρήνη, δεν είναι δυνατή. Ελπίζω ότι η σημερινή Σύνοδος θα ανοίξει το δρόμο για την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός σε εθνικό επίπεδο μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου». Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο Τέιν Σέιν πρότεινε την 29η Σεπτεμβρίου για την υπογραφή της συμφωνίας.
Ο Πρόεδρος δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές, αλλά το σύνταγμα της Μιανμάρ επιτρέπει στους νομοθέτες, οι οποίοι επιλέγουν την πρόεδρο, να ψηφίσουν ένα άτομο εκτός κοινοβουλίου, δίνοντας στον Τέιν Σέιν την ευκαιρία της επανεκλογής.
Το σχέδιο της εκεχειρίας είχε καταρτιστεί κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων εξαντλητικών διαπραγματεύσεων, αλλά οι εθνοτικές ένοπλες ομάδες είχαν αρνηθεί να την υπογράψουν, προτρέποντας την κυβέρνηση να τους χορηγήσει μεγαλύτερη αυτονομία.
Ένα άλλο εμπόδιο είναι η συμπερίληψη των τριών ένοπλων ομάδων που μάχονται την κυβέρνηση στη ζώνη του Κοκάνγκ στους υπογράφοντες. Πολλά μέλη των εθνοτικών ομάδων θέλουν οι συγκεκριμένες τρεις ομάδες να υπογράψουν ταυτόχρονα με τους άλλους, αλλά η κυβέρνηση έχει ασκήσει πιέσεις για μια συμφωνία που τους εξαιρεί.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ, Άουνγκ Σαν Σου Κι, προέτρεψε την περασμένη εβδομάδα τους αντάρτες να μην βιαστούν να υπογράψουν τη συμφωνία, αλλά να επιδιώξουν αργά και σταθερά ένα σύμφωνο για την εξασφάλιση μιας μακροχρόνιας ειρήνης και σταθερότητας. Υποστήριξη ακόμα ότι όλες οι ομάδες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην συμφωνία.
Πηγή
Reuters