Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Shokunin: Οι μάστερ της ιαπωνικής κουζίνας

Το σούσι είναι από τους βασικούς πυλώνες της Ιαπωνικής κουλτούρας. Συνεπώς είναι κομμάτι αυτής και οι 20 καλύτεροι sushi masters που μπήκαν στο βιβλίο Sushi Shokunin: Japan’s Culinary Masters. Δεν υπάρχει λέξη που να μεταφράζει ακριβώς το shokunin, η πιο κοντινή ίσως είναι το τεχνίτης που και πάλι δεν είναι ακριβώς το ίδιο στα Ιαπωνικά.

Με περισσότερα λόγια οι shokunin, εκτός από κορυφαίοι τεχνίτες στην παρασκευή σούσι, είναι ταυτόχρονα και ηγέτες, δάσκαλοι, καλλιτέχνες που παλεύουν πάντα για το καλύτερο αποτέλεσμα όχι μόνο για τους εαυτούς τους αλλά και για τις οικογένειες, τους πελάτες, τους μαθητευόμενους ακόμη και για τις περιοχές τους.

Αυτή η αφοσίωση στην “τέχνη” τους, οι άπειρες ώρες δουλειάς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, έχουν δώσει στους shokunin έναν αξιοσέβαστο και αναπόσπαστο ρόλο στην Ιαπωνική κοινωνία εδώ και αρκετούς αιώνες.

Οι shokunin έχουν απεριόριστο σεβασμό στην Ιαπωνική παράδοση και κουλτούρα. Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους εκτός από την προσωπική τους πινελιά, έχουν και στοιχεία της πολυποίκιλης παράδοσης της Ιαπωνίας. Κάθε ένας τεχνίτης, έχει στο μυαλό τους τις αξίες που κάποιος παλαιότερος του έδωσε και προσπαθεί, σεβόμενος πάντα, τις παραδόσεις να εκφραστεί μέσα από τη δουλειά του και ασφαλώς πρέπει να δείξει στον κόσμο στοιχεία της ιαπωνικής κουλτούρας μέσα από αυτή.

Στα sushiya (εστιατόρια σούσι), η σκληρή δουλειά και η φιλοδοξία της τελειότητας, μαζί με αρκετά στοιχεία από την ιαπωνική κουλτούρα – ιστορία, φύση, γεωργία, πολιτική, θρησκεία, τέχνη-, έχουν κυρίαρχο ρόλο και αυτό φαίνεται από την πρώτη στιγμή που θα παραβρεθείς σε έναν τέτοιο χώρο. Μια επίσκεψη σε ένα τέτοιο εστιατόριο, δεν θα σε αφήσει μόνο με γεμάτο στομάχι αλλά θα σε καλύψει σε πολλά επίπεδα.

Πηγή: playboy.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων