Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιστήμονες στη χώρα μας καθώς διακρίνουν σημάδια αποκλιμάκωσης της επιθετικότητας της πανδημίας.
«Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται χαμηλότερος αριθμός κρουσμάτων συγκριτικά με τις προηγούμενες εβδομάδες και όλα δείχνουν πως βιώνουμε μια αποκλιμάκωση της πανδημίας. Αν και υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι, η στάση μας θα πρέπει να είναι συντηρητική», τόνισε ο Γιάννης Πρασσάς μιλώντας στο MEGA.
«Μεγάλα αστικά κέντρα στην Ελλάδα έχουν φτάσει στην κορύφωση της Όμικρον. Περιμένουμε αποκλιμάκωση στις επόμενες εβδομάδες. Δεν μας επιτρέπεται να χαλαρώσουμε όταν γίνεται μάχη στα νοσοκομεία. Καταλαβαίνω ότι η πανδημία είναι μία πολυδιάστατη κρίση, αλλά τη στιγμή που στα νοσοκομεία γίνεται μάχη και οι υγειονομικοί παλεύουν νυχθημερόν, θα περίμενα όλοι μας, ανεξάρτητα από τι λένε τα μέτρα, να κάνουμε όσο το περισσότερο υπομονή γίνεται. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πέσουν τα κρούσματα, σημασία έχει να αντέξει το σύστημα υγείας. Ας κρατήσουμε τις ασπίδες μας όρθιες, να κάνουμε υπομονή και να ξαναζυγίσουμε το θέμα σε λίγες εβδομάδες πιο ήρεμα, πιο καθαρά.»
Ο κ. Πρασσάς δήλωσε πως από τη μία υπάρχουν φωνές που βιάζονται να μιλήσουν για το τέλος της πανδημίας, από την άλλη όμως αυτό φαντάζει αστείο στους επιστήμονες, οι οποίοι αναφέρουν πως θα έχουμε μακρά συμβίωση με τον κορωνοϊό.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη χώρα μας είναι 17.447 ενώ καταγράφηκαν 78 θάνατοι με τους διασωληνωμένους ασθενείς να ανέρχονται σε 686.
Με τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά το φρένο στην αυξητική τάση της πανδημίας, ανοιχτή είναι η συζήτηση για τη λειτουργία των σχολείων και το ασφαλές άνοιγμά τους…
«Το συχνό εντατικό τεστινγκ στα σχολεία συμβάλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς και στο σχολείο και στην κοινότητα. Όντως βλέπουμε μια σταθεροποίηση, θα έλεγα και αποκλιμάκωση και πολλοί έχουν βρεθεί προ εκπλήξεως με το πόσο γρήγορα έχουν μειωθεί αυτή η αυξητική, εκρηκτική τάση», δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Για μια υγειονομική ανάγκη της δια ζώσης εκπαίδευσης έκανε λόγο η υφυπουργός Παιδείας.
«Τα κρούσματα της Δευτέρας και της Τρίτης είναι κρούσματα που δεν οφείλονται στη σχολική κοινότητα, δεν υπήρχε περίοδος επώασης της νόσου όπως λένε οι ειδικοί. Ήταν όμως κρούσματα εν δυνάμει γιατί δεν έχουν επιβεβαιωθεί όλα από τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα τα οποία θα μπορούν να μεταδώσουν σε συγγενείς και φίλους», δήλωσε η Ζέτα Μακρή.
Οι μαθητές τη Δευτέρα θα πάνε στο σχολείο χωρίς τη διενέργεια νέου self test. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν το νέο self test για το σχολείο τη Δευτέρα και να το παρουσιάσουν την Τρίτη.
Αντιμέτωποι με πρόστιμο 100 ευρώ 300.000 ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών
Εκπνέει απόψε τα μεσάνυχτα η προθεσμία για τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι και δεν έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, με το Μαξίμου να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δοθεί απολύτως καμία παράταση για την αποφυγή του προστίμου των 100 ευρώ μηνιαίως.
Αναφορικά με τα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους 60αρηδες ο υπουργόις Υγείας Θάνος Πλεύρης επεσήμανε πως «σε περίπτωση μη εμβολιασμού με την πρώτη και δεύτερη δόση θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα που θα επιβληθεί από την ΑΑΔΕ αλλά θα κατευθυνθεί εξολοκλήρου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στο υπουργείο Υγείας».
Επίσης διευκρίνισε πως αν κάποιος έχει κάνει την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Ιανουαρίου και έχει κλείσει ραντεβού για τη δεύτερη τις επόμενες ημέρες, τότε δεν θα έχει πρόστιμο.
Ο Θάνος Πλεύρης μίλησε και για τις εξαιρέσεις από τα πρόστιμα λέγοντας πως «οι συμπολίτες μας που έχουν αιτηθεί κατ’ οίκον εμβολιασμό και λόγω του φόρτου των κινητών μονάδων υγείας δεν κατέστη εφικτό να εμβολιαστούν καθώς και οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό και υπάρχει πλατφόρμα που έχει ανοίξει για να δηλώσουν ότι βρίσκονται εκτός Ελλάδας ή έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό. Επίσης, πρόστιμα δεν θα επιβληθούν σε όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης και οι επιτροπές κρίνουν πως δεν μπορούν να εμβολιαστούν».
Για το αν θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό σημείωσε πως «εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων τα μέτρα θα αρθούν ή θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα».
Ο Θάνος Πλεύρης εκτίμησε πως μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της μετάλλαξης Όμικρον ενώ τα κρούσματα αυτής της μετάλλαξης ανέρχονται στο 90% αν και στις νοσηλείες είναι μισό μισό με τη Δέλτα.