Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που δημοσιοποίησε η AirDNA, η αύξηση αυτή φτάνει στο 17%, κατά το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου 2024, ενώ η δυναμική των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στους καλοκαιρινούς προορισμούς σημειώνει αυξητική τάση που αγγίζει ακόμη και το 70%, κυρίως σε προορισμούς αναδυόμενους.
Όσον αφορά τον δείκτη της Μέσης Ημερήσιας Τιμής (ADR) είναι οριακά αυξημένος, μόλις κατά μία ποσοστιαία μονάδα, όμως, η ADR για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι είναι “φωτιά και λάβρα”, αφού διαμορφώνεται στα 253 ευρώ, με τη χώρα μας να αποτελεί την τέταρτη πιο ακριβή επιλογή στην Ευρώπη μετά την Ισλανδία (264 ευρώ), το Μονακό (261 ευρώ) και το Ην. Βασίλειο (260 ευρώ).
Βασικό κίνητρο για τις οικογένειες οι πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες
Σχεδόν οι μισοί από τους Έλληνες επισκέπτες (48%) λένε ότι το να μπορούν να χωρέσουν όλη την οικογένειά τους σε ένα μέρος είναι καθοριστικός παράγοντας όταν πραγματοποιούν κρατήσεις. Ταυτόχρονα, το 64% υποστηρίζει ότι οι παροχές, όπως οι κουζίνες, οι χώροι εργασίας και οι αυλές, είναι σημαντικές όταν πραγματοποιούν κρατήσεις και ότι τα Airbnb παρέχουν μια πιο στενή σύνδεση με την τοπική κουλτούρα από τη διαμονή σε ξενοδοχείο ή θέρετρο.
Σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, διαθέτουν το σύνολο των οικοσυσκευών που χρειάζεται μια οικογένεια για να ετοιμάσει το γεύμα της. Ως εκ τούτου αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ανάδειξης του κλάδου, καθώς αποτελούν «λύση» για οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένο οικογενειακό προϋπολογισμό.
Ταυτόχρονα, το να έχουν οι εκδρομείς περισσότερο εξωτερικό χώρο είναι προτεραιότητα για τις οικογένειες αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι αναζητήσεις για υπαίθριες παροχές όπως πισίνες και μπάρμπεκιου έχουν αυξηθεί, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, κατά 13,7%.
Βασικός ρυθμιστής του κόστους διαμονής αποτελεί ο χρόνος της κράτησης
Το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων κατοικιών ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι ολόκληρες κατοικίες άνω των 50 τμ-60 τμ, που για μια οικογένεια είναι σαν να επισκέφτηκε το εξοχικό της. Ενώ, το κόστος διαμονής για μια τετραμελής οικογένεια, σε πολλές περιπτώσεις, δεν ξεπερνά τα 500€ για πέντε διανυκτερεύσεις.
«Οι ενδιαφερόμενοι εκδρομείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο βασικός ρυθμιστής του κόστους αλλά και της διαθεσιμότητας, δηλαδή η δυνατότητα να επιλέξει κανείς κατοικία σύμφωνα με τις ανάγκες του και το πορτοφόλι του, αποτελεί ο χρόνος της κράτησης. Όσο νωρίτερα σχεδιάσει κανείς τις καλοκαιρινές διακοπές του, τόσο καλύτερες τιμές μπορεί να επιτύχει», δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.
Άνθηση των «road trips» και το καλοκαίρι του 2024 λόγω του κόστους μετακίνησης
Τέλος, όπως καταγράφεται στην έκθεση της AirDNA, τη φετινή χρονιά, όπως και τα τελευταία τρία καλοκαίρια (2020-2024), αναμένεται να γνωρίσουν εκ νέου άνθηση τα περίφημα «road trips» στους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρα μας, κυρίως λόγω της ραγδαίας αύξησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.
Τα πρώτα δείγματα καταγράφηκαν τις ημέρες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, με δημοφιλείς και μη προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα να καταγράφουν υψηλή κινητικότητα. «Το κόστος μετακίνησης πλέον δεν είναι αμελητέο και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιλογή των εκδρομέων τους καλοκαιρινούς μήνες. Θεωρούμε ότι αρκετοί συμπολίτες μας θα προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών με στόχο τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμων», σημειώνει ο κ. Μπάκας.
Πίνακας με προορισμούς και τιμές
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr