Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο Μπαλί της Ινδονησίας και καταφεύγουν σε αθλητικά κέντρα, και άλλα προσωρινά καταφύγια εν μέσω προειδοποιήσεων ότι το ηφαίστειο στο όρος Agung θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, για πρώτη φορά σε μισό αιώνα.
Σε υψόμετρο 3.000 μέτρων, το ηφαίστειο Agung εξερράγη τελευταία φορά το 1964, οδηγώντας σε θάνατο 1.000 ανθρώπους και εκτοξεύοντας τέφρα σε ύψος 10 χιλιομέτρων.
Οι τουρίστες και οι κάτοικοι έχουν προειδοποιηθεί να μην πλησιάσουν εντός ακτίνας 9 χιλιομέτρων (5,5 μίλια) από τον κρατήρα, από όπου βγαίνει πυκνός καπνός και καταγράφονται αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.
Ο συναγερμός ήχησε για τρίτη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας καθώς οι αρχές μιλούν για κορύφωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας και πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι το μάγμα ανεβαίνει στην επιφάνεια, δήλωσε ο Sutopo Purwo Nugroho της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών, επιμένοντας ότι «πρέπει να υπάρχει μηδενική δημόσια δραστηριότητα εντός της καθορισμένης ακτίνας σε περίπτωση έκρηξης».
Οι πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο του Μπαλί εκτελούνται κανονικά για την ώρα.
Η Ινδονησία βρίσκεται στο «Δαχτυλίδι της φωτιάς του Ειρηνικού», όπου συναντώνται αρκετές τεκτονικές πλάκες και προκαλούν το 90% της σεισμικής δραστηριότητας στον κόσμο, σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία.
Η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, έχει και τα περισσότερα ηφαίστεια, που φτάνουν τα 130 και είναι ενεργά.