Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Σκληρό πόκερ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit – Απειλή για αποχώρηση η Βρετανία

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποσυρθεί από διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ μετά το Brexit την επόμενη εβδομάδα, εάν δεν υπάρχει σαφής συμφωνία, σύμφωνα με πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με το θέμα.

Η βρετανική λίρα έχασε τα κέρδη που κατέγραφε μέχρι τώρα και υποχωρεί κατά 0,3% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,2846 δολάρια.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θέλει έως τις 15 Οκτωβρίου να είναι ξεκάθαρο ένα βασικό προσχέδιο συμφωνίας για να «στρογγυλέψει» στη συνέχεια τη θέση του λέγοντας ότι μέχρι τότε (15 Οκτωβρίου) θα πρέπει να φανεί εάν είναι εφικτή μια συμφωνία. Ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να προβούν σε παραχωρήσεις και είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν την αποχώρηση της Βρετανίας από τις συνομιλίες εκτιμώντας ότι ο Τζόνσον μπλοφάρει.

Άτομο εξοικειωμένο με τις βρετανικές θέσεις είπε ότι η ομάδα του Τζόνσον θα διακόψει όντως τις διαπραγματεύσεις εάν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου δεν έχουν καταγραφεί σαφείς ενδείξεις επίτευξης συμφωνίας.

Οι διαρροές αυτές αυξάνουν την πίεση στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στο Λονδίνο.

Οι δύο πλευρές μετά από συνομιλίες που είχαν το Σάββατο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λέϊεν συμφώνησαν να εντείνουν τις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, παραμένουν δύο βασικά εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας – το κατά πόσον το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ που διέπουν τις κρατικές επιδοτήσεις και τα δικαιώματα αλιείας των ευρωπαϊκών χωρών στα βρετανικά ύδατα.

Την Τρίτη, ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ προειδοποίησε ότι το μπλοκ δεν προτίθεται να προσφέρει παραχωρήσεις για να μην παρέλθει η προθεσμία που έχει θέσει ο Τζόνσον και εκτίμησε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός μπλοφάρει.

Σημέρα το άτομο που γνωρίζει τις βρετανικές θέσεις σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν μπλοφάρει στην απειλή της για αποχώρηση από τις συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων