Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η επιχείρηση εκκένωσης ξένων υπηκόων από το Σουδάν, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, που έχουν κοστίσει τη ζωή, σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους. Πολλές χώρες προχωρούν στην απομάκρυνση των πολιτών τους αλλά και του διπλωματικού τους προσωπικού. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπου η πρώτη ομάδα 18 Ελλήνων πολιτών, ανάμεσά τους και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε την Κυριακή (23/4/23) από τη χώρα, με γαλλικό αεροσκάφος και έφτασε με ασφάλεια στο Τζιμπουτί.
Οι ελληνικές αρχές ευχαρίστησαν το Παρίσι, για τη βοήθεια που πρόσφερε στην ασφαλή απομάκρυνση, των Ελλήνων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους, για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων εγκλωβισμένων και των μελών των οικογενειών τους.
Ο Νίκος Δένδιας με tweet επιβεβαίωσε ότι το πρωί της Δευτέρας ο αριθμός έφτασε τους 18, αφού τους οκτώ που απεγκλωβίστηκαν πρώτοι, ακολούθησαν άλλοι δέκα Έλληνες πολίτες:
Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 24, 2023
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη προσγειωθεί σε αεροδρόμιο, στη νότια Αίγυπτο, δύο μεταγωγικά της Πολεμικής Αεροπορίας, με επίλεκτα μέλη των Ειδικών Δυνάμεων.
Την ώρα που οι μάχες εισέρχονται στη δεύτερη εβδομάδα τους, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο Τwitter, ανακοίνωσε ότι «οι πρώτες εκκενώσεις διπλωματών και των πολιτών μας της ΕΕ ξεκίνησαν από το Χαρτούμ» και ευχαρίστησε τόσο τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και τους Ευρωπαίους διπλωμάτες «για τις συνεχείς προσπάθειες και την ανθεκτικότητά τους», όσο και τη Γαλλία «που ηγήθηκε αυτής της δουλειάς» και το Τζιμπουτί.
Η Γαλλία ξεκίνησε επιχείρηση για την απομάκρυνση των πολιτών της και του διπλωματικού προσωπικού της από το Σουδάν, καθώς περίπου 250 Γάλλοι πολίτες ζουν στη χώρα. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο στρατός του Σουδάν και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF- ΔΤΥ) «προσέφεραν εγγυήσεις ασφαλείας» για την επιχείρηση.
Η Γερμανία ξεκίνησε την απομάκρυνση με στρατιωτικό αεροσκάφος 101 ανθρώπων από το Σουδάν, ενώ άλλα δύο τέτοια αεροσκάφη θα σταλούν στο Σουδάν για να συμμετάσχουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση Γερμανών.
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προχώρησε στην εσπευσμένη απομάκρυνση περίπου εκατό ανθρώπων από το Σουδάν, με φόντο διάφορες άλλες αποστολές εκκένωσης ξένων υπηκόων και διπλωματών, έπειτα από μια εβδομάδα και πλέον φονικών μαχών ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικούς.
Και η Ιταλία κατάφερε μετά από μια μέρα αγωνιώδους αναμονής, να απομακρύνει με ασφάλεια όλους τους Ιταλούς πολίτες που ζήτησαν να φύγουν. Μαζί τους είναι και αλλοδαποί υπήκοοι. «Η Ιταλία δεν αφήνει κανέναν πίσω» δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζ. Μελόνι.
Επίσης, η κυβέρνηση του Καναδά αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της διπλωματικής αποστολής της χώρας και απέσυρε τους διπλωμάτες που υπηρετούσαν στο αφρικανικό κράτος, ανακοίνωσε την Κυριακή μέσω Twitter ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.
O Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε την Κυριακή ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας απομάκρυναν με επιτυχία το διπλωματικό προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν.
Επίσης η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από το Σουδάν περισσότερους από 150 ανθρώπους προς το λιμάνι της Τζέντα. Η εκκένωση αυτή έγινε από το πολεμικό ναυτικό της χώρας με τη στήριξη άλλων σωμάτων του στρατού, σημείωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας «την ασφαλή άφιξη» 91 Σαουδαράβων πολιτών και περίπου 66 πολιτών 12 άλλων χωρών.
Η Ιορδανία θα χρησιμοποιήσει την ίδια οδό, ενώ και άλλοι πολίτες ξένων χωρών έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από λιμάνι του Σουδάν στην Ερυθρά θάλασσα.
Το δίκτυο TBS της Ιαπωνίας μετέδωσε ότι εργαζόμενοι στον ΟΗΕ, ανάμεσά τους και Ιάπωνες πολίτες, και οι οικογένειές τους θα απομακρυνθούν από την εμπόλεμη χώρα ήδη από σήμερα.
Οι σφοδρές μάχες έχουν παγιδεύσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο Χαρτούμ, με το αεροδρόμιο να είναι εκτός λειτουργίας και κάποιοι δρόμοι απροσπέλαστοι.
Ο ΟΗΕ και ξένες χώρες έχουν καλέσει τις αντιμαχόμενες πλευρές -τον τακτικό στρατό του Σουδάν υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταλ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των ΔΤΥ του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστού ως Χεμεντί — να τηρήσουν την εκεχειρία στην οποία έχουν συμφωνήσει και να δημιουργήσουν ασφαλή περάσματα για τους αμάχους αλλά και για τη διέλευση βοήθειας.
Με το αεροδρόμιο κλειστό και τον εναέριο χώρο μη ασφαλή χιλιάδες αλλοδαποί – ανάμεσά τους εργαζόμενοι σε πρεσβείες, σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και φοιτητές-στο Χαρτούμ και αλλού στο Σουδάν δεν μπορούν να φύγουν.