Η πρόσφατη κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε αναστάτωση στις ενδοσχολικές εξετάσεις έφερε στο προσκήνιο το dark web και τους χάκερς οι οποίοι προσλαμβάνονται για να καταστρέφουν οικονομικά και κοινωνικά, όχι μόνον μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις, αλλά και ανθρώπινες ζωές.
Στοιχεία εταιρειών κυβερνοασφάλειας καταδεικνύουν ότι μόνο το τελευταίο τρίμηνο στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση: 51% στις DDoS επιθέσεις (Δημιουργούν χάος σε επιχειρήσεις, οργανισμούς ρίχνοντας τη σελίδα τους, όπως στην Τράπεζα Θεμάτων), 46% ransomware επιθέσεις (για εκβιασμό και απόσπαση λύτρων), 25% στη διαρροή δεδομένων προς τρίτους.
Πειστήρια οικονομικών σκανδάλων, ακόμα και παιδικής πορνογραφίας, αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν και να «φυτέψουν» σε φυσικά πρόσωπα και οργανισμούς, χάκερς οι οποίοι προσλαμβάνονται στο σκοτεινό διαδίκτυο.
Στο dark web, κακόβουλα λογισμικά και κωδικοί πρόσβασης πωλούνται για μόλις λίγα δολάρια, προκαλώντας χάος όπως συνέβη με τις ελληνικές ενδοσχολικές εξετάσεις.
Τα «κόστη»: Με ελάχιστα δολάρια σε… παγιδεύουν. Κακόβουλο λογισμικό από 10 δολάρια. Κωδικοί πρόσβασης σε social media από 5 δολάρια. Αγορά υπολογιστών ζόμπι για επιθέσεις από 35 δολάρια.
Όπως δήλωσε ο Μπάμπης Καλευρόσογλου – Επικεφαλής Cyber Security Defense Services: «Έχουμε παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία ραγδαία αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον δημόσιο τομέα. Οι επιθέσεις ransomware καθώς και phishing attack είναι στην ακμή τους αυτή την περίοδο».
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2023 για τη χώρα μας.
Ο Ιωάννης Σίμος – Διευθυντής Managed Detection & Response της Odyssey Cybersecurity, αναφέρει πως: «Παρατηρούμε αύξηση 51% στις επικοινωνίες με C&C που συνδέονται άμεσα με DDoS επιθέσεις όπως αυτή που είχαμε στην Τράπεζα Θεμάτων. Κατά 46% έχουν αυξηθεί οι μολύνσεις με ransomware, που αφορούν εκβιασμό με λύτρα, προκειμένου ένας οργανισμός να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα δεδομένα του, και αύξηση 25% στη διαρροή δεδομένων από εταιρικά δίκτυα προς τρίτους».
Στις σημαντικότερες επιθέσεις κατατάσσουν οι ειδικοί τη δέσμευση δεδομένων τα οποία πολλές φορές εντοπίζονται προς εκμετάλλευση στο σκοτεινό διαδίκτυο.
Ο Δημήτρης Γεωργίου – Σύμβουλος Κυβερνοασφάλειας, επισημαίνει: «Οι πιο σοβαρές επιθέσεις είναι οι επιθέσεις που κλειδώνουν τα συστήματα των οργανισμών των επιχειρήσεων και ζητούν λύτρα. Αυτές είναι εξαιρετικά σοβαρές επιθέσεις γιατί ουσιαστικά καταστούν έναν οργανισμό, μία επιχείρηση μη λειτουργική μέχρι να δοθούν κάποια λύτρα».
Στο 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια ανέρχονται ετησίως τα κέρδη από δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, ενώ οι επιχειρήσεις δαπανούν κατά μέσω όρο 9 εκατ. δολάρια για την κυβερνοπροστασία τους.