Κοντά στο 2,5% θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα το επιτόκιο για όσους επιλέξουν να εντάξουν σε ρύθμιση 24 δόσεων τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που συσσωρεύτηκαν λόγω της αναστολής πληρωμής την περίοδο της πανδημίας.
Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο μικροπιστώσεων και παρουσιάζοντας τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη των φορολογούμενων είπε μεταξύ άλλων πως «Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όλους τους μήνες της κρίσης του κορωνοϊού, και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο – εκτιμάμε γύρω στο 2,5%, πολύ λιγότερο από το μισό αυτού που ισχύει σήμερα για τις 24 δόσεις – και έναρξη αποπληρωμής το 2021».
Επιπροσθέτως, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι εως αυτή την στιγμή 47.000 επιχειρήσεις έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής στην δεύτερη φάση του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,4 δις ευρώ ενώ επανέλαβε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μείωση για “γενναία” μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων.
Πιο αναλυτικά ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει επτά εργαλεία για την παροχή ρευστότητας και για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας:
1ον. Η επιστρεπτέα προκαταβολή, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, της οποίας η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη.
Στην πρώτη φάση, επειδή έχουμε πλέον τα οριστικά στοιχεία, 52.494 επιχειρήσεις έλαβαν σημαντικά χρηματικά ποσά, συνολικού ύψους 602 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή -κατά μέσο όρο- περίπου 11.500 ευρώ ανά επιχείρηση.
Από αυτές, 7.598 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 30.006 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.480 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους.
Δηλαδή, το 94% του συνόλου των βοηθούμενων επιχειρήσεων διαθέτει μέχρι 20 εργαζόμενους, αποδεικνύοντας έτσι ότι βοηθήθηκαν κυρίως οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις.
Μάλιστα οι επιχειρήσεις από 1 έως 50 εργαζόμενους, που συνιστούν το 86% του συνόλου των επωφελούμενων επιχειρήσεων, μοιράστηκαν το 80% των διαθέσιμων πόρων. Αυτό είναι στοιχείο όχι μόνο κοινωνικής αποτελεσματικότητας, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Για να γίνει η εκταμίευση γρήγορα, χρησιμοποιήθηκαν τα διαθέσιμα, τότε, στοιχεία Μαρτίου για τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.
Στη δεύτερη φάση, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, η στήριξη θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και πολύ μεγαλύτερο ποσό, που καταρχήν διαμορφώνεται στα 1,4 δισ. ευρώ.
Ήδη, η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινά στοιχεία από την ΑΑΔΕ, περίπου 47.000 επιχειρήσεις έχουν κάνει ήδη αίτηση. Και καλούμε και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις να κάνουν τη σχετική αίτηση.
2ον. Οι αναστολές των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για όλους τους μήνες της κρίσης του κορονοϊού, και η ρύθμισή τους σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο – εκτιμάμε γύρω στο 2,5%, πολύ λιγότερο από το μισό αυτού που ισχύει σήμερα για τις 24 δόσεις – και έναρξη αποπληρωμής το 2021. Να άλλη μια σημαντική πηγή ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
3ον. Η επιδότηση επιτοκίου όλων των επιχειρηματικών δανείων των επιχειρήσεων οι οποίες ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
4ον. Το κεφάλαιο κίνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ).
Όπως ανακοίνωσε η Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχουν ήδη εγκριθεί και προωθηθεί σε όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες 10.150 αιτήσεις, συνολικού ύψους 1,29 δισ. ευρώ, ώστε να προχωρήσει η υπογραφή συμβάσεων με τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και η εκταμίευση των ποσών.
5ον. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουνίου, διαθέτει στην αγορά νέα δάνεια, που, μέσω μόχλευσης, φθάνουν τα 7 δισ. ευρώ.
Παρέχεται εγγύηση, από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, έως 80% σε κάθε δάνειο κεφαλαίου κίνησης, ενώ σε επίπεδο χαρτοφυλακίου κάθε τραπεζικού ιδρύματος έως 40% για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 30% για μεγάλες.
6ον. Η σχεδιαζόμενη, γενναία, μείωση στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις.
7ον. Και φυσικά, το υπό συζήτηση νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις.
Αναφορικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είπε ότι ο μηχανισμός μικροπιστώσεων θα παρέχει ποσά εως 25.000 ευρώ στις εξής κατηγορίες:
– στις πολύ μικρές επιχειρήσεις,
– στα φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων,
– στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα,
– σε άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στο χώρο εργασίας,
– σε άτομα τα οποία ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Εκτός αυτών ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε την παράταση της ρύθμισης για παροχή αγροτικών δανείων εως 25.000 ευρώ χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα.