Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Σταϊκούρας: Τον Ιούλιο οι αποφάσεις για «γενναία μείωση» της προκαταβολής φόρου

Εντός του Ιουλίου αναμένεται η κυβερνητική απόφαση για «γενναία μείωση» της προκαταβολής φόρου από φέτος σε επιχειρήσεις, που θα ληφθεί με βάση τον τζίρο που εμφάνισαν μέχρι και τον Ιούνιο, αποκάλυψε μιλώντας το πρωί στο Οpen, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Εξάλλου, προανήγγειλε το μέτρο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις χθες από το βήμα της Βουλής, εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, παρά τις αβεβαιότητες.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, «θεωρώ ότι η αντιμετώπιση όλων των μεγάλων θεμάτων της οικονομίας είτε αφορά στα 32 δισ. είτε αφορά συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να γίνεται με σχέδιο με σύνεση και υπευθυνότητα. Έχουμε την ευθύνη να βγει η οικονομία στην επόμενη μέρα με τις ελάχιστες δυνατές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και με τη μεγαλύτερη δυναμική. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε ταμειακά διαθέσιμα για να είμαστε έτοιμοι ανά πασα στιγμή για οποιοδήποτε απρόοπτο. Άρα ναι, θα είναι γενναία η μείωση της προκαταβολής, εκτιμούμε ότι θα έχουμε οριστικά στοιχεία τον Ιούνιο και θα δούμε τη μείωση του τζίρου στις επιχείρησης και τον Ιούλιο θα αποφασίσουμε σχετικά».

Παράλληλα, προανήγγειλε αποζημίωση για ειδικούς κλάδους επαγγελματιών αναφέροντας πως «η στρατηγική που έχουμε είναι σαφής. Επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έμειναν κλειστοί προφανώς θα αποζημιωθούν. Οι υπόλοιπες κατηγορίες που άνοιξαν μέσα στο Μάιο θα πάρουν το αντίστοιχο μερίδιο» της αποζημίωσης. Παράλληλα, είπε ότι θα γίνουν διορθώσεις στις πλατφόρμες με ένταξη των εταιρειών αστικού τύπου, αλλά και όσων είχαν δηλωθεί ήδη σε άλλο κωδικό παρέχοντας άλλες υπηρεσίες.

Δεν απέκλεισε ότι μπορεί να υπάρξει επιπλέον παρέμβαση στην αεροπλοΐα και σε οποιοδήποτε άλλο κλάδο αν φανεί ότι υπάρχει ανάγκη.

Αναφερόμενος στο νέο πακέτο των 32 δισ. είπε πως είναι μία φιλόδοξη νέα πρόταση που πρέπει πλέον να συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών τον Ιούνιο, πιθανόν και τον Ιούλιο. Όπως είπε, «ευχόμαστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός αυτούς τους δύο μήνες», εκφράζοντας ωστόσο τη βεβαιότητα ότι θα υπάρχουν και αντιδράσεις στην Ευρώπη.

«Προτεραιότητα είναι να κλειδώσουμε αυτά τα χρηματικά ποσά με τον βέλτιστο τρόπο για την Ελλάδα», ενώ, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση θα φτιάξει το δικό της πρόγραμμα, και θα το καταθέσει τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

Για το ενδεχόμενο νέων ελαφρύνσεων, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση, γι’ αυτό και δεν έχουν αρχίσει οι συζητήσεις στην ΕΕ για τους δημοσιονομικούς κανόνες τα επόμενα χρόνια. Διαβεβαίωσε πάντως πως ό,τι δημοσιονομικό χώρο έχουμε, θα πάει στη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, για τις οποίες εξάλλου έχει δεσμευτεί και η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει και συνέχεια μειώσεων μέσα στην επόμενη 5ετία.

Αναφερόμενος στην ύφεση, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να αναθεωρηθούν επί τα χείρω οι εκτιμήσεις, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα. Επίσης δεν απέκλεισε νέα έξοδο της χώρας στις αγορές φέτος, αλλά και νέες κινήσεις άντλησης εντόκων γραμματίων.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων