Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Μία από τις αποφάσεις που είχε εκδώσει η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν για αναπροσαρμογή τους προκειμένου να ισορροπήσουν οι αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες. Με την λήξη και της εξάμηνης προθεσμίας που είχε δώσει το δικαστήριο αρχίζουν να υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με το τι θα πράξει το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς αναμένεται η απόφαση του να προκαλέσει δημοσιονομικά προβλήματα.
Αναλυτικότερα, η έκδοση δυσμενούς για το Δημόσιο απόφασης (που θα ακυρώνει την παράλειψη αναπροσαρμογής τους από το 2007!) πρέπει να θεωρείται «μονόδρομος», καθώς στη χθεσινή δίκη φάνηκε ότι η πολιτεία όχι μόνο αγνόησε στην πράξη το «τελεσίγραφο» του ΣτΕ, αλλά και ότι σχεδιάζει να γίνουν οι αλλαγές το 2017 (!), όταν δηλαδή θα έχει συμπληρωθεί μία ολόκληρη 10ετία υπερφορολόγησης, μολονότι ο νόμος επιβάλλει τον ανά 2ετία ανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών.
Το δικαστήριο θα προβληματιστεί έντονα για το αν θα ακυρώσει την παράνομη παράλειψη από το 2013 ή για το μέλλον όταν θα εκδώσει τη σχετική απόφασή του σε 1-2 μήνες. Κι αυτό γιατί θα προκύψουν αναμφίβολα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα για προϋπολογισθέντα έσοδα και «μπαράζ» προσφυγών για ακύρωση του ΕΝΦΙΑ, επιστροφές φόρων κ.λπ.
Παρόλα αυτά το Δημόσιο, αφού ζήτησε αρχικά αναβολή της δίκης (αίτημα που απέρριψε η Ολομέλεια), επανέλαβε περίπου τις ίδιες δικαιολογίες, που είχαν όμως αποκρουστεί ως αβάσιμες ομόφωνα από το ΣτΕ τον περασμένο Νοέμβριο, εμπλουτίζοντάς τες με το επιχείρημα ότι μεσολάβησαν έκτοτε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δύο βουλευτικές εκλογές και ένα δημοψήφισμα.
Ζήτησε μάλιστα από το ΣτΕ να δώσει νέα παράταση για 1 χρόνο (μέχρι το επόμενο φθινόπωρο), αφού υπάρχει και μνημονιακή υποχρέωση για αναπροσαρμογή από το 2017 (που είχε πάντως προβλεφθεί αρχικά από το 2012 χωρίς να εκτελεστεί).
Η εκπρόσωπος του Δημοσίου επικαλέστηκε το γεγονός ότι οι πολίτες προτρέπονται ήδη να προσβάλουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στα δικαστήρια, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο (αφού από τα ακίνητα έχουν προϋπολογιστεί έσοδα 2,65 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος).
Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών αντέκρουσαν με οργή το αίτημα, τονίζοντας ότι εδώ και 11 μήνες η πολιτεία αδράνησε πλήρως, δεν έκανε επί χρόνια απολύτως τίποτα για τις αντικειμενικές αξίες και τώρα, με προσχηματικά επιχειρήματα, θέλει να συνεχίσει να παρανομεί.
Στο «τελεσίγραφο» που έθεσε το ΣτΕ με την απόφαση 4003/14 και την 6μηνη προθεσμία, αποκρούοντας όλες τις δικαιολογίες που χρησιμοποιήθηκαν (φόρτος εργασίας, μικρό, ανεπαρκές και επισφαλές δείγμα αγοραπωλησίας ακινήτων, αβεβαιότητα συγκρίσεων κ.λπ.), υπογράμμισε ότι η καθυστέρηση αναπροσαρμογής «δεν μπορεί να αποβεί, πάντως, σε βάρος των φορολογουμένων, ούτε να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη επιβολή φορολογικών βαρών, βάσει αντικειμενικών αξιών που δεν ανταποκρίνονται στις αγοραίες τιμές».
Εν κατακλείδι, ένα θέμα που η Κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει είναι και το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών, καθώς σε λίγους μήνες όταν βγει η απόφαση του δικαστηρίου θα πρέπει να βρει ισοδύναμα προκειμένου να μην δημιουργηθούν δημοσιονομικά προβλήματα από την απόφαση για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στην αξία των εμπορικών αξιών.