Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Στέλνουν τα φάρμακα έξω!

Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της έλλειψης 200 και πλέον φαρμάκων για χρόνιες και σοβαρές ασθένειες (καρκίνος, αρθρίτιδα, κ.ά.) καθώς ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Γιάννης Τούντας αντεπιτέθηκε στο συνδικάτο των φαρμακοποιών αποκαλύπτοντας ότι 300 φαρμακεία εξάγουν τα φάρμακά τους μέσω ενδιάμεσων εταιρειών στο εξωτερικό. Γίνονται τώρα συνδυασμένοι έλεγχοι με το ΣΔΟΕ, ώστε να καταλογισθούν πρόστιμα και ποινές.

Ο κ. Τούντας πάντως παραδέχθηκε ότι έχουν ήδη υποβληθεί στον ΕΟΦ 25 αιτήσεις για απόσυρση φαρμακευτικών σκευασμάτων από ορισμένες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, αντιδρώντας στην έκδοση του δελτίου τιμών και κυρίως στη χαμηλή τιμολόγηση των προϊόντων τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Τούντας σε ημερίδα για τα γενόσημα το 2012 είχαν γίνει 223 αιτήσεις, αλλά τελικά αποσύρθηκαν 203 φάρμακα.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο ΙΦΕΤ θα μεριμνήσει για την έγκαιρη εισαγωγή των φαρμάκων που θα εκλείψουν από την ελληνική αγορά. Από την άλλη, κύκλοι του ΕΟΦ και του ΕΟΠΥΥ εκτιμούν πάντως πως ο αριθμός των υπό απόσυρση φαρμάκων θα αυξηθεί.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων