Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Ενοποίηση και ενίσχυση της πολιτικής χορήγησης ασύλου ζητούν ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο σοσιαλδημοκράτης συνάδελφός του, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ σε χθεσινό τους άρθρο στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).
Ζητούν επίσης να κατανέμονται οι μετανάστες με δικαιότερο τρόπο ανάμεσα στις χώρες μέλη. «Η αντίδραση που υπήρξε μέχρι τώρα δεν ήταν στο ύψος των απαιτήσεων που η Ευρώπη πρέπει να έχει απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό», σημειώνουν στο άρθρο τους οι δύο σοσιαλδημοκράτες μέλη της γερμανικής κυβέρνησης.
Από τις 19 Αυγούστου, που έγινε γνωστό ότι οι αναμενόμενες αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία πρόκειται να φθάσουν το ρεκόρ των 800.000, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είχε επισημάνει ότι η ΕΕ «αποτυγχάνει αξιοθρήνητα» στη διαχείριση του προβλήματος, ο δε γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να “ενεργήσει εναντίον των χωρών-μελών που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους”.
Η δήλωση μάλιστα που δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προκαλεί αίσθηση, τουλάχιστον στους έλληνες, που αποτελούν τον λαό με τη χειρότερη κρίση στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη μεταναστευτική ροή. «Μια κατάσταση στην οποία, όπως είναι η περίπτωση σήμερα, μόνο ορισμένες χώρες-μέλη φέρουν την πλήρη ευθύνη είναι εξίσου μη διαχειρίσιμη με ένα σύστημα που θα επιβάρυνε μονόπλευρα εκείνες τις χώρες που από τύχη αποτελούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσαν εχθές οι Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ.
Δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα έως σήμερα που σύμφωνα με τη συνθήκη του Δουβλίνο ΙΙ, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες υποχρεώνονταν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Με αυτή την κρίσιμη κατάσταση των μεταναστευτικών ροών και με την Ελλάδα να βρίσκεται σε οικονομική κρίση, όμως οι γερμανοί εταίροι μας, είδαν ξαφνικά το πρόβλημα της διαχείρισης πολιτικής ασύλου.
Όπως και να έχει είναι βάσιμο το επιχείρημα ότι πρέπει να τιμωρούνται με κάποιο τρόπο οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν λαμβάνουν τις ευθύνες τους αλλά και να κατανεμηθούν οι πρόσφυγες σύμφωνα με κάποια κριτήρια, δίκαια ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Ενδιαφέρον μάλιστα έχει και η στάση που η Ελβετία αναμένεται να κρατήσει απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, η οποία σημειώνεται ότι είχε βάλει περιορισμούς ακόμη και στους ευρωπαίους πολίτες που επιθυμούσαν να μεταναστεύσουν εκεί κατά ακραία παράβαση φυσικά των κοινοτικών κανονισμών.