Αποσπάσματα από το βιβλίο συνέντευξη με τον ποντίφικα «Πάπας Φραγκίσκος. Η οικονομία αυτή σκοτώνει» των Αντρέα Τορνιέλλι και Τζάκομο Γκαλεάτσι, δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα.
«Είναι αλήθεια ότι σε ό,τι αφορά στα συνολικά ποσοστά ο διεθνής πλούτος αυξήθηκε, αλλά αυξήθηκαν και οι ανισότητες και προέκυψαν νέες μορφές φτώχειας.
Το σύστημα αυτό διατηρείται με την λεγόμενη κουλτούρα του αποκλεισμού, στην οποία έχω αναφερθεί και άλλες φορές», τονίζει, μεταξύ των άλλων, ο Αργεντινός ποντίφικας.
Ο πάπας Φραγκίσκος εξηγεί ότι η κουλτούρα αυτή απομονώνει τους ηλικιωμένους, τα παιδιά, αλλά και τους νέους, με μεγάλα ποσοστά πολιτών κάτω των είκοσι πέντε ετών, οι οποίοι δε σπουδάζουν και δε δουλεύουν.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο για να λύσουμε τις δομικές αιτίες της φτώχειας, για να πετύχουμε την ίαση της κοινωνίας μας από μια ασθένεια η οποία μπορεί να οδηγήσει μόνον προς νέες κρίσεις.
Οι αγορές και οι χρηματιστική κερδοσκοπία δεν μπορούν να χαίρουν απόλυτης αυτονομίας.
Αν δεν λύσουμε τα προβλήματα των φτωχών δεν θα λύσουμε τα προβλήματα του πλανήτη», τονίζει επίσης ο πάπας Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.
Σε ό,τι αφορά, δε, τις παρεμβάσεις κάποιων σχολιαστών, οι οποίοι έκαναν λόγο για «κομμουνιστή πάπα», ο Φραγκίσκος, στην συνομιλία του με τους δυο συγγραφείς και δημοσιογράφους, σημειώνει:
«Ο ΄Αγιος Ιωάννης o Χρυσόστομος έλεγε: ” όταν δεν μοιράζεται, κανείς, τα αγαθά του με τους φτωχούς, σημαίνει ότι τους κλέβει και τους στερεί την ζωή.
Τα αγαθά που διαθέτουμε δεν είναι δικά μας, αλλά δικά τους”(…).
Όπως βλέπουμε, η προσοχή αυτή προς τους φτωχούς βρίσκεται στο Ευαγγέλιο, όπως και στην παράδοση της Εκκλησίας, δεν πρόκειται για εφεύρεση του κομμουνισμού και δεν πρέπει να της προσδίδουμε ιδεολογική ταυτότητα, όπως συνέβη, κάποιες φορές, κατά τον ρουν την Ιστορίας».