Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Στη Σικελία αποβιβάστηκαν οι 400 μετανάστες που διέσωσαν οι Γιατροί χωρίς σύνορα

Το πλοίο Geo Barents περισυνέλεξε τους πρώτους μετανάστες στις 10 Ιουνίου ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Μια εβδομάδα μετά και ενώ οι περισσότεροι από αυτούς θα πρέπει τώρα να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα σε άλλο σκάφος λόγω του κορονοϊού, τα 400 περίπου άτομα αποβιβάστηκαν σήμερα στο ιταλικό λιμάνι Αουγκούστα, στη Σικελία.

Οι άνθρωποι που επέβαιναν στο πλοίο προέρχονται κυρίως από την Αφρική και 100 είναι ανήλικοι, ανέφερε η ΜΚΟ Γιατροί χωρίς σύνορα (MSF) που έχει ναυλώσει το πλοίο. Περίπου 40 μετανάστες υποφέρουν από εγκαύματα, αφυδάτωση, υποθερμία και ψώρα.

Για χρόνια η Ιταλία ήταν η βασική διαδρομή προς την Ευρώπη για εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο και άλλους παράτυπους μετανάστες όμως οι αριθμοί όσων κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι διαπλέοντας τη Μεσογείο έχουν πέσει τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση ενότητας του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ακολουθεί παρόμοια περιοριστική μεταναστευτική πολιτική με αυτήν της προηγούμενης κυβέρνησης θέτοντας περιορισμούς σε αρκετά διασωστικά σκάφη ΜΚΟ και υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Λιβύης να σταματήσει την αναχώρηση παράτυπων μεταναστών.

Παρ΄όλ’ αυτά σημειώθηκε μια αύξηση των αφίξεων το 2021, με 18.170 ανθρώπους να φθάνουν μέχρι τώρα στην Ιταλία έναντι 5.696 την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Περισσότερες από 1.000 αφίξεις τις τελευταίες ημέρες έχουν πλημμυρίσει το κέντρο υποδοχής στο νησί Λαμπεντούζα της νότιας Ιταλίας, ένα από τα κύρια σημεία άφιξης ανθρώπων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη. Οι αρχές μετακινούν τώρα μετανάστες από το νησί προκειμένου να ελαφρύνουν την πίεση στο κέντρο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων