Λίγες μόλις μέρες μετά το σημαντικό ταξίδι του στην Ουάσιγκτον και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε και πάλι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού , επισκεπτόμενος αυτή τη φορά τη Βοστώνη των ΗΠΑ προκειμένου να παρακαθίσει σε δείπνο προς τιμήν των επίτιμων πτυχιούχων του Boston College και να απευθύνει χαιρετισμό.
Σήμερα (Δευτέρα, 23 Μαΐου), ο κ. Μητσοτάκης, (στις 16.00 μ.μ. – τοπική ώρα), θα απευθύνει ομιλία στην 146η Τελετή Αποφοίτησης του Boston College.
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Νταβός της Ελβετίας όπου αύριο Τρίτη 24 και την Τετάρτη 25 Μαΐου θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Το «θραύσμα Fagan», τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα, μπορεί να μείνει για πάντα στην Αθήνα
Το επονομαζόμενο «θραύσμα Fagan», το τμήμα της πλάκας που ανήκει στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα και αναπαριστά το πόδι της Αρτέμιδας, θεάς του κυνηγιού, μπορεί να μείνει για πάντα στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση της Περιφέρειας της Σικελίας έδωσε τη συγκατάθεσή της για την «αποδέσμευση» του, δηλαδή την τεχνική πράξη που ήταν απαραίτητη για την οριστική επιστροφή του θραύσματος στην Αθήνα, έχοντας λάβει τις προηγούμενες εβδομάδες το «πράσινο φως» από τη Νομική Υπηρεσία του Ιταλικού Κράτους.
Η επιστροφή στην Αθήνα έγινε δυνατή βάσει Συμφωνίας, η οποία προέκυψε μεταξύ της κυβέρνησης της Σικελίας -με τον σύμβουλο Α. Σαμονά- και της ελληνικής κυβέρνησης -με την υπουργό Λ. Μενδώνη- και συνήφθη τελικά μεταξύ του Περιφερειακού Αρχαιολογικού Μουσείου «Αντονίνο Σαλίνας» του Παλέρμο,
Η διαδικασία, την οποία ακολούθησε η κυβέρνηση της Σικελίας και το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας για τον οριστικό επαναπατρισμό στην Αθήνα του θραύσματος Fagan – τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη- δείχνει τον ξεκάθαρο και ηθικό δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Η επανένωση των Γλυπτών του Φειδία αποτελεί ηθική υποχρέωση για την Ευρώπη, στο πλαίσιο της προστασίας της κοινής πολιτιστικής της κληρονομιάς, της Δημοκρατίας και της ευημερίας των λαών της.
Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Κλιματικό Νόμο
Ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση σχεδίου για τον πρώτο Κλιματικό Νόμο στη χώρα μας. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως υλοποιείται έτσι η σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και θεσπίζεται πλαίσιο για τον σταδιακό μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, έως το 2050.
Ο Εθνικός Κλιματικός Νόμος -όπως τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας- θα συμβάλλει στη δημιουργία σημαντικών ευκαιριών ανάπτυξης, στον περιορισμό της εξάρτησης της χώρας από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων και στην προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς των ΑΠΕ, της ηλεκτροκίνησης, της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου, οι οποίοι τα επόμενα έτη θα είναι καθοριστικοί για την ενίσχυση της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας της χώρας και της Ευρώπης.
Ανάμεσα στα άλλα στον Εθνικό Κλιματικό Νόμο προβλέπονται: Ενδιάμεσοι στόχοι μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030 και το 2040. Σύστημα παρακολούθησης, αξιολόγησης και επαναρρύθμισης, όπου αυτό απαιτείται, μέσω του μηχανισμού κατάρτισης προϋπολογισμών άνθρακα για τους βασικούς τομείς της οικονομίας. Δείκτες παρακολούθησης της σχετικής προόδου. Διαδικασίες αξιολόγησης της προόδου, αναπροσαρμογής των στόχων και λήψης πρόσθετων μέτρων. Εισάγεται επίσης ένα αποτελεσματικό σύστημα συμμετοχής φορέων και πολιτών στην ανάληψη κλιματικής δράσης μέσα από υφιστάμενες δομές.
Μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στο πλαίσιο του Κλιματικού Νόμου
Ο Κλιματικός Νόμος ορίζει το θεσμικό πλαίσιο και τους στόχους για τη σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Χαράσσει ουσιαστικά τον Οδικό Χάρτη που θα υιοθετήσει η χώρα μας προκειμένου να επιτευχθούν οι εθνικοί κλιματικοί στόχοι για το 2030 και η μετάβαση σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Για την επίτευξη των στόχων αυτών προβλέπεται σειρά μέτρων ανάμεσα στα οποία:
-Διακοπή λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028 με ρήτρα επανεξέτασης το 2025, με προϋπόθεση τη διασφάλιση της επάρκειας ισχύος και την ασφάλεια εφοδιασμού.
-Μέτρα ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης.
-Μέτρα για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα κτίρια.
-Μέτρα μείωσης των εκπομπών από επιχειρήσεις.
-Μέτρα μείωσης των εκπομπών στα νησιά. Ο στόχος είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% σε σχέση με το 2019. Από το 2030 απαγορεύεται η χρήση μαζούτ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
-Εκπόνηση από τους Δήμους, από το 2024, Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα, με στόχο τη μείωσή τους κατά τουλάχιστον 10% για το 2025 και 30% για το 2030, σε σύγκριση με το 2019.
Στήριξη στις δομές παιδικής προστασίας για την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους
Στη χώρα μας υπήρχαν κανόνες και προδιαγραφές για όλες τις κοινωνικές δομές -ηλικιωμένων, ΑμεΑ, βρεφονηπιακών σταθμών- αλλά όχι για τα ορφανοτροφεία όπου πηγαίνουν τα πιο ευάλωτα παιδιά, υπογραμμίζουν πηγές. Αυτό το νομοθετικό κενό θέλησε να καλύψει η κυβέρνηση, βάζοντας προϋποθέσεις όσον αφορά την ίδρυση και κανόνες για τη λειτουργία των μονάδων παιδικής φροντίδας.
Υπογραμμίζουν πως δεδομένων των νεότερων κρουσμάτων κακοποίησης παιδιών, είναι φανερό ότι η κάλυψη του κενού αυτού ήταν επιτακτική και αναγκαία.
Διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο ρυθμίσεων και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στην οποία συμμετείχαν όλοι οι κορυφαίοι φορείς παιδικής προστασίας -όπως o Συνήγορος του Πολίτη, οι Περιφέρειες, η Unicef, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας. Πολλές από τις απόψεις που διατυπώθηκαν από τους συμμετέχοντες υιοθετήθηκαν και εντάχθηκαν στη Υπουργική Απόφαση που διαμορφώνει το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των δομών παιδικής προστασίας.
Προβλέφθηκε ταυτόχρονα περιθώριο ενός χρόνου για την προσαρμογή των υφιστάμενων δομών και η αρμόδια υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει κάθε προσπάθεια των δομών αυτών ώστε να υιοθετήσουν τους κανόνες και να μην κλείσουν.
Αυτή η διαβεβαίωση ισχύει και για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» -που διατυπώνει επιμέρους αντιρρήσεις- καθώς η κυβέρνηση αναγνωρίζει το ρόλο του και επιδιώκει τη συνέχιση της προσφοράς του. Στόχος άλλωστε είναι να διασφαλιστούν περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες για τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Και από τη στιγμή που οι στόχοι συμπίπτουν η λύση θα βρεθεί, τονίζουν οι πηγές.
Υπογραμμίζεται ότι δύο είναι οι στόχοι: αφενός η ρύθμιση της λειτουργίας και της στελέχωσης των κτιριολογικών προδιαγραφών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε η φροντίδα των παιδιών να είναι η βέλτιστη δυνατή. Και αφετέρου η προσαρμογή της λειτουργίας των δομών στην εύρεση κατάλληλης οικογένειας για κάθε παιδί που στερείται τη δική του.
Σημαντικές βελτιώσεις σε κοινωνικούς δείκτες και σε μετρήσεις για το περιβάλλον
Αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr η Έκθεση Εθελοντικής Αξιολόγησης της Ελλάδας 2022 ως προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, που θα κατατεθεί στον ΟΗΕ για εξέταση.
Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, μέρος της Ατζέντας 2030, υιοθετήθηκαν από τον ΟΗΕ το 2015 και αποτελούν κάλεσμα και αυτό-δέσμευση των χωρών για έναν νέο τρόπο συμβίωσης και κατοίκησης του πλανήτη. Προτάσσουν την εξάλειψη της φτώχειας και των ανισοτήτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την προαγωγή της ειρήνης και της ευημερίας. Βαρύτητα δίνεται φέτος στην ανάκαμψη των χωρών από την πανδημία του κορονοϊού και τους τρόπους δημιουργίας νέων μοντέλων συνύπαρξης.
Όπως αναφέρουν πηγές, είναι αξιοσημείωτο ότι η φετινή Έκθεση φανερώνει ότι η Ελλάδα διαγράφει πορεία προς τη σωστή κατεύθυνση με πολλούς δείκτες Βιώσιμης Ανάπτυξης να σημειώνουν σταθερή πρόοδο, ενίοτε και καλύτερα από πολλές χώρες της ΕΕ.
Μεταξύ των θετικών αποτελεσμάτων που καταγράφονται σε κοινωνικούς δείκτες, είναι:
Η πτωτική πορεία της φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (στο 17,7% το 2020, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 11 ετών)
Η μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων στα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδα (στο 5,23% το 2020, το χαμηλότερο από το 2010)
Η μείωση του ποσοστού διαβιούντων σε ακατάλληλα σπίτια (από 17,1% το 2010 μειώθηκε σε 12,5% το 2020)
Ο δραστικός περιορισμός της πρόωρης εγκατάλειψης της εκπαίδευσης (από 13,5% το 2010 το ποσοστό των ανθρώπων 18-24 ετών που εγκαταλείπει πρόωρα εκπαίδευση και κατάρτιση μειώθηκε σε 3,8% το 2020, έτος κατά το οποίο η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης)
Ο υπερτριπλασιασμός της συμμετοχής γυναικών σε θέσεις μελών Δ.Σ. (από 6,2% το 2010 σε 19,6% το 2021) και σε διευθυντικές θέσεις (από 7,9% το 2012 σε 20,2 το 2021)
Η αισθητή μείωση της μισθολογικής διαφοράς μεταξύ ανδρών και γυναικών (μεταξύ 2010 και 2018 μειώθηκε από 15% σε 10,4%)
Στον τομέα του περιβάλλοντος η Ελλάδα έχει πετύχει
Υπερδιπλασιασμό του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην κατανάλωση ενέργειας (από 10,1% το 2010 ανήλθε σε 21,7% το 2020)
Συνολική μείωση στην έκλυση αερίων του θερμοκηπίου
Σημαντικό περιορισμό στην ένταση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου ανά μονάδα ενέργειας που καταναλώνεται
Αύξηση των υλικών που περνούν στην κυκλική οικονομία και μικρή αλλά σταθερή πτώση της έκθεσης σε ατμοσφαιρική ρύπανση σωματιδίων μεταξύ 2010 και 2019.