Στη Βηρυτό αναμένεται στις 11:00 αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με σκοπό τον επαναπατρισμό Ελλήνων και Κυπρίων του Λιβάνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στη λίστα επιβατών μέχρι τώρα περιλαμβάνονται 60 ονόματα Ελλήνων και Κυπρίων, ενώ δεν έχει υπάρξει τάση μαζικής φυγής από τους περίπου 3.500 πολίτες με ελληνικό διαβατήριο και τα 1000 συνδεόμενα μέλη. Το αεροσκάφος θα παραμείνει στη Βηρυττό για περίπου μία ώρα και συγκεκριμένα γύρω στις 12:00 με προορισμό αρχικά τη Λάρνακα της Κύπρου και στη συνέχεια την Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν συνομιλίας του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Βασίλη Πάλμα, η ελληνική κυβέρνηση διέθεσε ήδη από χθες Τετάρτη στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα μεταγωγικό C-130, ενώ ο κ. Δένδιας σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία έθεσαν σε ετοιμότητα ακόμα δύο μεταγωγικά εφόσον απαιτηθεί μαζικότερη μετακίνηση Ελλήνων από το Λίβανο.
Παράλληλα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο. Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ τονίζει ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+961) 71 593659 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: grcon.bei@mfa.gr Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα κάτωθι τηλέφωνα επικοινωνίας του υπουργείου Εξωτερικών: (+30) 210-3681350 και (+30) 210-3681730.
Στο πλαίσιο της μόνιμης ευρωπαϊκής δύναμης για τη σταθερότητα του Λιβάνου στην ευρύτερη περιοχή πλέει η ελληνική φρεγάτα “Σπέτσαι” από κοινού με γερμανικές και γαλλικές μονάδες. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει θέσει σε ετοιμότητα μονάδες επιφανείας με δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού. Μπορούν να προσεγγίσουν σχετικά εύκολα τον Λίβανο και να αποχωρήσουν από εκεί με αρκετό κόσμο.
Το ζήτημα που απασχολεί τις ελληνικές αρχές, όχι όμως σε άμεσο επίπεδο, είναι μία πιθανή εξαρση προσωπικών μεταναστευτικών ροών. Πρώτος σταθμός ενός τέτοιοι κύματος θα μπορούσε να είναι η Κύπρος. Θα απαιτηθεί συνεργασία περαιτέρω της Ελλάδας και με την Τουρκία σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια έξαρση. Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για προετοιμασίες των δομών τόσο στην νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα να δεχτούν περισσότερο κόσμο.
ΚΥΣΕΑ: Συναγερμός για νέες ροές μεταναστών
Για δύο περίπου ώρες συνεδρίασε εκτάκτως χθες το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας) υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Εκεί έγινε ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς (Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης, Εξωτερικών και Αμυνας), αλλά και από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και έγινε αξιολόγηση για την πιθανή αντίδραση του Ισραήλ στις τελευταίες επιθέσεις από το Ιράν και τους συμμάχους του, καθώς και στον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μια ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ειδικά στον Λίβανο, όπου διαμένουν περίπου 3.500 Ελληνες πολίτες. Παράλληλα, εξετάστηκαν θέματα που αφορούν τους φόβους για μεταναστευτικά κύματα, αλλά και για πιθανή είσοδο στη χώρα μας προσώπων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν χτυπήματα στη χώρα μας, με πιθανούς ισραηλινούς στόχους.
Οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη θέσει σε ετοιμότητα σχέδια εκκένωσης, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν υπάρξει αυξημένος αριθμός αιτημάτων από την ελληνική κοινότητα, ωστόσο προς το παρόν ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει περί τα 40 άτομα.
Το ελληνικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθώς μια γενικευμένη ανάφλεξη θα μπορούσε να προκαλέσει νέο κύμα μεταναστών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, κάτι που θα επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη πιεσμένη μεταναστευτική κατάσταση. Στο πλαίσιο της ετοιμότητας των Αρχών, αναμένεται να επιταχυνθούν οι απαραίτητες διεργασίες στις δομές μεταναστών προκειμένου να μπορούν, εάν χρειαστεί, να φιλοξενήσουν τυχόν μετανάστες που μπορεί να βρεθούν στη χώρα μας. Προς το παρόν, ωστόσο, η πρώτη χώρα η οποία θα αντιμετώπιζε τέτοιο πρόβλημα θα ήταν η Κύπρος.
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ολοκληρώθηκε με την απόφαση να παραμείνουν οι διπλωματικές και στρατιωτικές υπηρεσίες σε εγρήγορση, ώστε να ανταποκριθούν άμεσα σε οποιαδήποτε εξέλιξη. Το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την ΕΥΠ και άλλες αρμόδιες αρχές, θα συνεχίσει να ενημερώνει την κυβέρνηση και να σχεδιάζει πιθανές ενέργειες, εφόσον η κατάσταση επιδεινωθεί.
Πριν τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπό τον Νίκο Δένδια και συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κύπριων πολιτών. Μάλιστα, βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα τρία αεροσκάφη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, να συνδράμουν.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά καταδικάζει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η οποία, όπως είπε, συνιστά μια «πολύ σοβαρή κίνηση κλιμάκωσης». «Προφανώς στεκόμαστε στο πλευρό του ισραηλινού λαού, έχει ένα αυτονόητο δικαίωμα να ζει με ασφάλεια, ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα έχει μια ισόρροπη εξωτερική πολιτική και ο στόχος των ενεργειών μας είναι η αποκλιμάκωση», σημείωσε. Την ίδια ώρα με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.
Πηγή: eleftherostypos.gr