Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022

«Στηρίζει» Σόιμπλε η Λαγκάρντ – Ζητά να παγώσει η συζήτηση για το χρέος

Πλήρη ευθυγράμμιση με την αντίληψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται να εμφανίζει η Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Handesblatt τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της αναβολής των συζητήσεων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η Λαγκάρντ επεσήμανε πως είναι διατεθειμένη να δώσει παραπάνω χρόνο στους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, ώστε να λυθεί η συνεχόμενη διαφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

Επίσης, ξεκαθάρισε πως η ίδια είναι θετική στο ενδεχόμενο να συμμετέχει – χωρίς χρήματα- το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει ήδη, καθώς στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε πως δεν επιθυμεί τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στο πρόγραμμα “άνευ χρημάτων”, διότι αυτό θα έχει ως επακόλουθο να μην υπάρχει η απαραίτητη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία είναι απαραίτητη για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ.

Η κα. Λαγκάρντ χαρακτήρισε ως “ιδανική” μία γρήγορη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους και υπερασπίσθηκε τις εκτιμήσεις του Ταμείου, απέναντι στις επικρίσεις που δέχθηκε από τους Ευρωπαίους που τις θεώρησαν απαισιόδοξες. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: “Υπολογίζουμε τη βιωσιμότητα χρέους με βάση το τι είναι ρεαλιστικό για την ελληνική οικονομία”.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων