Κυριακή, 29 Μαΐου, 2022

Στο ίδιο μοτίβο με το Σαμαρά και ο Ρέντσι στην Ιταλία

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός,

Επειδή σήμερα και τις επόμενες μέρες θα γράφονται πολλά για τη νέα πράξη του ελληνικού δράματος, με την ακραία πόλωση που επιχειρείται από τον πρωθυπουργό μέχρι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και οι δείκτες του χρηματιστηρίου να μοιάζουν με σεισμογράφους, επέλεξα σήμερα να αναφερθώ στους εκ δύσεως γείτονές μας.

Είναι σημαντικό τούτη την ώρα να βλέπουμε τι συμβαίνει και με τις λοιπές χώρες που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ειδικότερα εκείνες του ευρωπαϊκού νότου.

Στην Ιταλία έχει προκαλέσει έντονη αίσθηση η δήλωση την οποία φέρεται, από την εφημερίδα La Stampa, να έκανε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι σε συνεργάτες του, ότι «Αν αποτύχουμε εμείς, αν αποτύχει η κυβέρνησή μου, θα έρθει η Τρόικα». Η δήλωση του Ρέντσι είναι αναφορά στην εσωκομματική αντιπολίτευση η οποία συντάχθηκε με τον Μπερλουσκόνι και το Κίνημα των 5 Αστέρων αναφορικά σε τροπολογία για την κατάργηση της ιδιότητας των ισοβίων γερουσιαστών.

Ενώ το θέμα της τροπολογίας αφορά καθαρά τα εσωτερικά της Ιταλίας, τα λόγια του Ρέντσι συνδέονται με τη δήλωση που είχε κάνει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πριν από μία ημέρα ότι ίσως απαιτηθούν έκτακτα οικονομικά μέτρα κατά το Μάρτιο του 2015. Συνεπώς ο Ρέντσι σε μια ατμόσφαιρα που, τηρουμένων των αναλογιών, θυμίζει την ελληνική, καυτηρίασε τους πολιτικούς χειρισμούς των εσωκομματικών του αντιπάλων, όπως αναφέρει το κανάλι Rainews και αναμεταδίδει το skai.gr, οι οποίοι δεν λογάριασαν τις προειδοποιήσεις Γιούνκερ.

Είναι πλέον κοινό συναίσθημα στις κυβερνήσεις των χωρών του Νότου, να υπάρχει ο διαρκής φόβος του πώς θα αντιδράσουν οι εταίροι σε περίπτωση που δεν καταφέρουν οι πρώτες να πιάσουν τους πολιτικούς και οικονομικούς στόχους που τίθενται ή στην περίπτωση αποσταθεροποίησης των κυβερνήσεων. Από τη μεριά της η Τρόικα πιέζεται από τους επενδυτές που έχουν ξοδέψει πολλά στο δανεισμό των χωρών και τη σταθερότητα των Ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν να λαμβάνουν χρέη.

Κρίνοντας από τα παραπάνω είναι πολύ κρίσιμος ο ψυχολογικός παράγοντας που βρίσκεται σε ευαίσθητη ισορροπία. Βλέποντας αυτή την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης, τρόικας, διεθνών μέσων και χρηματαγοράς στην ενδεχόμενη αυριανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι πιθανόν να μην εξοργιστούν οι άλλες κυβερνήσεις του Νότου αλλά αντιθέτως να τρομοκρατηθούν και να αποτελέσουν έτσι και το καλύτερο άλλοθι για τους εταίρους απέναντι είτε στους σημερινούς έλληνες βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν ΠτΔ ή να στείλουν τη χώρα σε εκλογές, είτε στου πολίτες που μπορεί να κληθούν να ψηφίσουν σε εκλογές, ή και απέναντι στον αυριανό πρωθυπουργό Τσίπρα. Αυτός είναι ο στόχος της Τρόικας, δυστυχώς όμως το ίδιο φαγητό δεν μπορεί να ξαναζεσταθεί πολλές φορές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων