Έναν περιπλανώμενο ταξιδευτή, το φυτοπλαγκτόν που γίνεται απειλή σε πολλές περιπτώσεις προσπαθεί να περιορίσει μια μεγάλη ερευνητική ομάδα καθηγητών – ερευνητών και φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που συνεργάζεται με αντίστοιχη ομάδα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Υλοποιώντας το πρόγραμμα «Πόντος» αναζητά και καταγράφει δορυφορικά φώτο-συνθετικούς μικροοργανισμούς που είναι προσαρμοσμένοι να ζουν αιωρούμενοι σε επιφανειακά ύδατα λιμνών, ποταμών και ωκεανών και που αρκετά συχνά προκαλεί προβλήματα.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο καθηγητής Γεώργιος Συλαίος, (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Δ.Π.Θ.), μιλώντας στο www.ertnews.gr, όλες οι συνθήκες που επικρατούν στις λιμνοθάλασσες της Ροδόπης και της Ξάνθης καταγράφονται και παρακολουθούνται με δορυφόρους: φυτοπλαγκτόν, θερμοκρασίες, συνθήκες που επηρεάζουν τα ψάρια, ιχθυοπαραγωγή με συνθήκες περιβάλλοντος. Ποιες περιοχές, ποιες λιμνοθάλασσες είναι επιρρεπείς στον ευτροφισμό που ευνοεί την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν με αποτέλεσμα την απώλεια της ιχθυο-παραγωγής λόγω της υπερβολικής παρουσίας του.
«Με δορυφόρο καταγράφονται οι περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισής του» δήλωσε ο κος Συλαίος και σημείωσε ότι η καταγραφή θα βοηθήσει στην υπόδειξη των κατάλληλων παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν ώστε να βελτιωθεί η καλύτερη κυκλοφορία του νερού και να προστατευθεί η ιχθυοπαραγωγή. «Θα έχουμε τη δυνατότητα με τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουμε να υποδείξουμε κατάλληλα έργα και συγκεκριμένες ζώνες, όπου οι υποδομές χρήζουν βελτίωσης για την προστασία των λιμνοθαλασσών και για την καλύτερη αξιοποίησή τους» σημείωσε ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος τονίζοντας ότι κύριος στόχος είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας του νερού για να αποφεύγεται ο ευτροφισμός και να μην ακολουθεί η εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν.