Σε θρίλερ φαίνεται πως θα εξελιχθεί η επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της πιο κρίσιμης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος…
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, όταν η Ελλάδα σημειώσει πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Όπως μετέδωσε το Bloomberg Athens, επικαλούμενο πηγές των Βρυξελλών, «η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι η Τρόικα θα επιστρέψει, όταν η Αθήνα δείξει πρόοδο».
Την ίδια, ώρα, ωστόσο, ο ανταποκριτής του Mega στις Βρυξέλλες έλεγε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, επικαλούμενος την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, ότι η Τρόικα θα επιστρέψει πιθανόν εντός της εβδομάδας στην Αθήνα, αλλά και ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά θέματα στη διαπραγμάτευση.
Παράλληλα, η εκπρόσωπος κάλεσε την Αθήνα να προχωρήσει στο μέτωπο των δεσμεύσεών της προς τους δανειστές, μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.
Όπως είπε σχετικά, «διεξάγονται συζητήσεις» επί μίας σειράς θεμάτων με την Αθήνα.
Την ίδια ώρα, πηγή από τις Βρυξέλλες, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέει ότι η Τρόικα θα επιστρέψει εντός των προσεχών ημερών -ενδεχομένως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, η τρόικα αναμένει εντός της εβδομάδος τις απαντήσεις των ελληνικών αρχών σε σειρά από ζητήματα που έχουν τεθεί και αμέσως μετά οι επικεφαλής της προτίθενται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης.
Ο ίδιος αξιωματούχος υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει θετικά η εν λόγω αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έως το τέλος του έτους, τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειές της.
Σημείωσε, δε, ότι ο χρόνος πιέζει, λέγοντας ότι ως το τέλος του έτους απομένουν μόνο δύο συνεδριάσεις του Eurogroup και πως θα πρέπει να υιοθετηθούν αποφάσεις από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια. «Αν δεν είναι φιλόδοξη η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, θα είναι αρκετά δύσκολο να πεισθούν κάποια κράτη-μέλη για συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σε ό,τι αφορά θέματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν «ανοιχτά», ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «σχετική ελαστικότητα», «περιορισμένη βέβαια», από την πλευρά των κρατών-μελών, υπό την έννοια ότι η εφαρμογή ορισμένων θεμάτων μπορεί να μεταφερθεί στο 2015.
Ανέφερε, ακόμη, ότι η τρόικα κατανοεί ως ένα βαθμό πως δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα μέσα σε τρεις εβδομάδες, ωστόσο επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα.
Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι η τρόικα δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη από το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, καθώς εκτιμά ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό.
Ο ίδιος τόνισε ότι το όποιο δημοσιονομικό κενό του προϋπολογισμού θα αυξήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015.
Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει λυθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο μήνυμα είχε στείλει την περασμένη Παρασκευή προς την Αθήνα και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προτάσσοντας την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει πρώτα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, και κατόπιν να διεξαχθεί η συζήτηση για την εποχή μετά το Μνημόνιο και την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε «νέα φάση».
Όπως είναι προφανές, η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση εντείνεται, καθώς η Τρόικα εντοπίζει σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.