Μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής μας, με παγκόσμια ακτινοβολία, τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, πρόκειται να τιμήσουν τα Διεθνή Βραβεία “Giuseppe Sciacca” με το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής «Ιεραποστολικής Δράσης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπισμού».
Η XIV επίσημη τελετή απονομής των βραβείων, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015 στις 5:30 μ.μ., στην Aula Magna του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Urbaniana, στην πόλη του Βατικανό, παρουσία των εκκλησιαστικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, επιστημόνων και καλλιτεχνών, και με τη συμμετοχή εθνικού και διεθνή τύπου και τηλεοπτικών δικτύων.
Η πρόταση για τη βράβευση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου έγινε από την Γενική Γραμματέα Βίκυ Μπαφατάκη, η οποία δήλωσε μετά την ανακοίνωση του βραβείου: «Είναι ύψιστη τιμή για όλους μας η βράβευση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ενός σπουδαίου ιεράρχη, μοναδικού ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του στον άνθρωπο και στον πολιτισμό. Με τη σοφία του μας οδηγεί σε ξέφωτα πνευματικότητας και ανθρωπισμού».
Με σπουδές στη Θεολογία, τη Θρησκειολογία, την Εθνολογία, ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, είναι μεταξύ άλλων, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Διδάκτωρ Θεολογίας και Φιλοσοφίας σε πολλά πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Είναι επίσης Πρόεδρος του «Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών» (2006-) και επίτιμος Πρόεδρος της «Παγκοσμίου Διασκέψεως των Θρησκειών για την Ειρήνη» (2006-).
Ανέπτυξε ευρύτατο ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο για πολλά χρόνια. Στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας προοπτικής, πρωτοστατεί στην εφαρμογή πρωτοποριακών προγραμμάτων στους τομείς εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, αγροτικής ανάπτυξης, πολιτισμού και οικολογίας στην Αλβανία, συμβάλλοντας καθοριστικά στο σύγχρονο ευρωπαϊκό πρόσωπό της. Συγχρόνως, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην άμβλυνση των αντιθέσεων στα Βαλκάνια. Γλωσσομαθής και πολυγραφότατος συγγραφέας, έχει τιμηθεί με πλήθος διεθνών βραβείων, ενώ το 2000 υπήρξε υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Πέρα όμως από το κοινωνικό του έργο, δημιουργεί μια σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα για τη χώρα του, με κορωνίδα το κτιριακό συγκρότημα στο κέντρο των Τιράνων, που αποτελείται από τον Νέο Καθεδρικό της “Αναστάσεως του Χριστού”, το Κωδωνοστάσιο, το Συνοδικό Μέγαρο, το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο και το παρεκκλήσιο της “Γέννησης”, εκεί όπου ο ιδιοφυής εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου εντυπωσιάζει με την εφαρμογή μιας καινοτόμου τεχνικής στην εκκλησιαστική ζωγραφική. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό και αισθητικό επίτευγμα, σύμβολο ενότητας και αναγέννησης της χώρας, που αποτελεί “αξία” της αλβανικής κοινωνίας.
Τα Διεθνή Βραβεία “Giuseppe Sciacca” (www.premiosciacca.it) είναι ένας από τους μεγαλύτερους εθελοντικούς θεσμούς παγκοσμίως. Στοχεύουν στον πολιτιστικό, επιστημονικό και κοινωνικό εθελοντισμό, στη φιλία και την κοινή πρόοδο των εθνών, στις ανθρώπινες αξίες και τους νέους. Ιδρύθηκαν πριν από 14 χρόνια, από τον κληρικό και Καθηγητή Νομικής, Don Bruno Lima, στη μνήμη του Giuseppe Sciacca, ενός 26χρονου φοιτητή Αρχιτεκτονικής, πρότυπο ήθους και προσφοράς στην κοινωνία.
Σημαίνουσες προσωπικότητες έχουν τιμηθεί όπως ο 16χρονος Αμερικανός Jacob Barnett με αυτισμό, ιδιοφυΐα στα μαθηματικά και τη φυσική με δείκτη ευφυΐας υψηλότερο του Αϊνστάιν, ο επίσης Αμερικανός Cody McCasland παραολυμπιονίκης, ο 10χρονος Oυκρανός Vitali Nechaiev παγκόσμια διάνοια στην ιστορία και Καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Καθηγητής Παιδοκαρδιοχειρουργικής Αυξέντιος Καλαγκός, ο ερευνητής Jack Andraka κ.λπ.