Οι απεριόριστες δυνατότητες και η ασφάλεια που παρέχει η κβαντική τεχνολογία στις τηλεπικοινωνίες οδήγησαν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην αναζήτηση τρόπων για να ενσωματώσουν αυτή την προηγμένη τεχνολογία στις τηλεπικοινωνίες της χώρας μας.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η διάθεση συνολικού ποσού 136.400 ευρώ για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Ενσωμάτωση Κβαντικών Τεχνολογιών στα Σύγχρονα Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα» από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο(ΕΚΠΑ) διά του Εργαστηρίου Οπτικών Επικοινωνιών και Φωτονικής Τεχνολογίας.
Την απόφαση που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δρ. Στάβερης-Πολυκαλάς Αθανάσιος δείχνει την ανάγκη για ασφάλεια στις επικοινωνίες και γενικότερα στην ψηφιακή μας ζωή κάτι που μπορεί να παρέχει η κβαντική τεχνολογία.
Αξιοποιώντας τη δύναμη της κβαντικής φυσικής, είναι εφικτή η δημιουργία τσιπ που δεν μπορούν να χακαριστούν προσφέροντας απόλυτα ασφαλή δίκτυα επικοινωνίας. Οι κβαντικές τηλεπικοινωνίες προσφέρουν τη δυνατότητα ανταλλαγής μηνυμάτων στο δίκτυο με απόλυτη ασφάλεια, κάτι που δεν είναι δυνατό με τις συμβατικές κλασικές τεχνολογίες.
Το ίντερνετ που δεν χακάρεται
Ένα διαφορετικό διαδίκτυο το οποίο βασίζεται στην κβαντική φυσική, μπορεί να συμβάλλει στην διασφάλιση των επικοινωνιών. Ομάδα επιστημόνων υπό την Stephanie Wehner στο Delft University of Technology, κατασκεύασε ένα δίκτυο το οποίο συνδέει τέσσερις πόλεις στην Ολλανδία μόνο με τα μέσα που προσφέρει η κβαντική τεχνολογία. Τα μηνύματα που στέλνονται μέσα από αυτό το δίκτυο δεν μπορούν να χακαριστούν. Η τεχνολογία αυτή βασίζεται σε μια συμπεριφορά κβαντικών σωματιδίων που είναι γνωστή ως «σύμπλεξη». Φωτόνια που είναι «μπλεγμένα» μεταξύ τους και μεταδίδουν τα κωδικοποιημένα μηνύματα δεν μπορούν να διαβαστούν από κάποιον τρίτο χωρίς να καταστραφεί το περιεχόμενό τους.
Είναι πλέον δυνατότητα η ανάπτυξη των αποκαλούμενων γεννητριών τυχαίων αριθμών που βασίζονται στη κβαντική φυσική. Παράγουν απόλυτα τυχαίους αριθμούς που μπορούν να χρησιμεύσουν ως ασφαλή κλειδιά κρυπτογράφησης, που κανείς χάκερ δεν μπορεί να σπάσει.
Μια τέτοια κβαντική γεννήτρια τυχαίων αριθμών είναι σε μορφή τσιπ και παράγει εκατομμύρια μπιτ το δευτερόλεπτο. Μπορεί να ενσωματωθεί σε smartphone και να χρησιμοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές. Η βασική του λειτουργία του δεν μπορεί να χακαριστεί.